WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Houden of slopen? Dit kun je doen met een loze schouw

De een sloopt ‘m er zo snel mogelijk uit en de ander laat een klassiek exemplaar het liefst dienen als eyecatcher: een schouw. Extra sfeer en gezelligheid als je deze kunt laten branden, maar wat doe je als er geen vuurtje meer in gestookt kan worden? Dan kun je er alsnog iets moois van maken: dit kun je doen met een loze schouw.

vtwonen 02-2021 | zwarte schouw met kunst in een monumentaal pand moderne allure

Wel de warmte niet het vuur

Wel een gezellige sfeer zonder iets te laten branden in de haard? Vul ‘m dan met hout dat je normaliter op het vuur zou gooien. Plaats er een mand met fijne plaids naast. Dat zorgt meteen voor een geborgen gevoel.

LEES OOK
Oude schouw in de woonkamer? Zo style je ‘m

Vuurtje erbij?

Had je de schouw het liefst gebruikt waar-ie voor bedoeld is, maar is dat geen optie meer? Niet getreurd: je kunt zo’n sfeerhaard ook gewoon faken. Tegenwoordig heb je allerlei opties. Of het nou elektrisch is, op gas of op basis van bio ethanol. Zo kun je kiezen voor een complete sfeerhaard, een inzet exemplaar of een iets simpelere ethanol brander. Op die manier is het heel eenvoudig genieten van een sfeervol vuurtje in huis. Met een mand gevuld met hout ernaast maak je de look compleet.

Shine bright

Ondanks dat-ie niet echt meer brandt, kun je van een schouw alsnog een lichtbron creëren. Met een mooi groot windlicht als statement piece in de schouw steel je de show. Laat het niet bij dit ene windlicht en vul de rest van de schouw ook met kandelaars en waxinelichthouders. Het liefst in verschillende maten en kleuren voor de afwisseling. 

LEES OOK
Binnenkijken in een gastenverblijf met schouw in Frankrijk

Boekenwurm

Weg met de welbekende boekenkast. Boeken kun je ook prima opbergen in een loze schouw. Vul de ongebruikte binnenkant tot de nok met boeken: een unieke binnenkomer. 

Om je ogen uit te kijken

Maak een loze schouw onderdeel van een gallery wall door ‘m te vullen met schilderijen, prints en lijsten. Er kunnen lijsten boven, op of in de schouw worden gezet. Laat een grote lijst de show stelen in of boven de schouw en vul de rest aan met kleinere exemplaren. 

LEES OOK
Hier scoor je betaalbare posters voor een art wall

Memory lane

Je kunt er ook een trip down memory lane van maken en de schouw laten dienen als een plek om leuke herinneringen op te halen door middel van foto’s, souvenirs en dierbare bezittingen.

Natuur op zoeken

Maak van een loze schouw een groene oase door ‘m aan te kleden met mooie kamerplanten. Zet bijvoorbeeld bovenop de schouw een aantal hangplanten. Of zet een grote vaas met bloemen in de schouw. Door de binnenkant van de schouw een donkere kleur te geven, zorg je dat de kleuren van de planten extra goed tot hun recht komen dankzij het contrast. 

Om in de loze schouw te zetten…

nog meer: styling