WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Back to school: tips voor een strakke ochtendroutine

De een slaakt een zucht van verlichting, de ander eentje van verwondering dat de vakantie voorbij is… De scholen beginnen weer en dat is meestal flink aanpoten in het begin. De wekker zetten, de broodtrommels weer vullen en elke dag die strijd om iedereen op tijd de deur uit te werken. Er zijn gelukkig manieren waarop je die ochtendroutine er super strak en snel weer in krijgt.

Plannen

Regeren is vooruitzien en dat geldt ook voor een strakke ochtendroutine. Hoe meer je de avond ervoor hebt voorbereid, hoe sneller je jezelf en/of je huisgenoten op de plek van bestemming krijgt. Je hebt natuurlijk niet alles in de hand, maar er zijn een aantal praktische dingen die je maar vast geregeld kunt hebben.

Opstaan

Fris opstaan begint al de avond van tevoren. Die telefoon verban je nu echt bij iedereen uit de slaapkamer, dan kom je niet in de verleiding nog uren door andermans levensgeluk te scrollen en doe je ook niet hetzelfde als je opstaat. Schaf een old school wekker aan, bij voorkeur een wake-up light zodat je langzaam wakker wordt en went aan het licht of eentje waarop je je favoriete muziekzender kunt programmeren. Zo sta je sneller en vrolijker op. En niet, dus NIET, snoozen.

Daarna spring je onder een korte douche, trek je de kleding aan die je de avond ervoor hebt klaargelegd en kun je door naar het ontbijt.

LEES OOK
Zo krijg je kalk uit de douche (ook de meest hardnekkige)

Ontbijt

Wat voor ontbijt je ook graag neemt, een bruine boterham of overnight oats, zorg dat je zoveel mogelijk hebt klaargezet de avond ervoor. Dek alvast de tafel, zodat in de drukte van de ochtend dat niet het excuus is om de ochtendmaaltijd over te slaan. Zet al het beleg dat niet in de koelkast hoort ook alvast klaar of in ieder geval zo dicht mogelijk bij je in de buurt. Bij voorkeur in het keukenkastje dat zo dicht mogelijk bij de tafel staat. Zo hoef je niet eerst een rondje om het keukeneiland te lopen om bij de hagelslag te komen. Wat dat kan op de vroege ochtend net even too much zijn. Probeer tijdens het ontbijt rustig te zitten en eventueel een to-do lijstje te maken voor de dag.

LEES OOK
Hoe deel je de keukenkastjes nou écht handig in?

Wat wordt het voor weer

Helaas hebben we in Nederland de weerapps hard nodig om te weten of er een jas aanmoet, en welke. Check dat bij voorkeur ook al de avond ervoor, dan hoef je dat ’s ochtends ook niet eerst uit te zoeken. Probeer iedereen in huis een handje te helpen door de kapstok zo in te delen dat niet eerst de helft van de andere jassen eraf moet worden gegooid voordat je bij de regenjassen bent aanbeland. Leg of hang deze op een andere plek, net als de winterjassen die je in de zomer niet nodig hebt.

Dit geldt trouwens ook voor de schoenen, investeer in handige schoenenrekken om je gedoe te besparen en orde te scheppen in de chaos die de gang heet.

LEES OOK
Waar laten we de winterjassen?

Alles binnen handbereik

Ben je elke dag weer kostbare tijd kwijt aan het zoeken naar je tas, sleutels en mobiel? Leg ze dan op een voor jou logische plek en dan het liefst allemaal bij elkaar. Ga voor die handige plek even je gewoontes na: waar verlaat je meestal het huis, is dat via de voor- of achtdeur? Blijven die sleutels toch een lastig verhaal in de ochtendroutine? Doe jezelf dan een cadeau dat je aan de sleutelbos bevestigt. Zo’n handige key finder is een kleine investering die je enorm veel plezier gaat brengen en zal redden uit vele situaties. Ook handig trouwens voor hond, kat en kind.

nog meer: styling