Even voorstellen
Bewoners: Kunstenaar Sergio Fiorentino met zijn dochter Alice. In een vorig leven restaureerde hij antiek keramiek en vintage design, tegenwoordig schildert hij.
Woning: De woon- en werkruimte is gevestigd in een 18e-eeuwse eetzaal die deel uitmaakte van een cisterciënzerklooster. De opdeling in twaalf kamers, een ingreep uit de jaren 70, werd ongedaan gemaakt. Aan de loftachtige ruimte werd alleen een entresol toegevoegd.
Locatie: Het Siciliaanse stadje Noto, erkend door Unesco als Werelderfgoed.
De lokroep van Noto
Langs een zonovergoten kustlijn in het zuidoosten van Sicilië ligt het stadje Noto, een onweerstaanbare mix van geschiedenis, kunst en schoonheid. De barokke stad is beschermd als Unesco werelderfgoed en trekt kunstenaars en dromers aan uit de hele wereld. Zo ook Sergio Fiorentino. In een vorig leven was hij restaurateur van antiek keramiek en specialist in modernistisch Italiaans design. Het was Noto dat hem inspireerde zijn leven helemaal om te gooien. 'Wat me in Noto raakte was niet zozeer de barokke rijkdom, maar de metafysische dimensie en het palet van witte steen en blauwe lucht', legt Fiorentino uit. Design was al die jaren zijn werkveld, maar toen voelde hij de drang om terug te keren naar zijn eerste liefde: de schilderkunst. Intussen woont hij al elf jaar in de stad.
“Verschuifbare messing werkbladen verbergen de gootsteen en gaspitten”
De vondst: een spiritueel pand
Niet alleen de stad is Sergio's muze, het pand dat hij zijn thuis en werkplek noemt, is dat ook. Tijdens zijn zoektocht was zijn doel simpel: 'Ik wilde een prachtige locatie voor een studio', herinnert hij zich. Hij zocht en vond: een 18e-eeuwse eetzaal van een cisterciënzer klooster, gebouwd in 1713 door Rosario Gagliardi. In de jaren zeventig werd de ruimte opgedeeld in twaalf kamers. Met de hulp van architect Massimo Carnemolla werd alles ontmanteld en teruggebracht tot de geweldige grote ruimte die het ooit was hij. 'Met respect voor de locatie,' legt Carnemolla uit, 'streefden we naar minimale interventie.' Het resultaat combineert naadloos hedendaagse elementen met het historische karakter van het gebouw. Ze voegden een mezzanine toe als slaapplek, waardoor de totale ruimte van de loft wel 825 vierkante meter telt. Functionele ruimtes als de open badkamer en keuken ogen discreet. Zo ziet het keukeneiland er eerder uit als een soort werkbank. 'Verschuifbare messing werkbladen verbergen de gootsteen en gaspitten,' legt Sergio Fiorentino uit.
“Ik werd gegrepen door de schoonheid van Noto, waardoor ik besloot mijn leven aan schilderen te wijden”
Wisselwerking
De stad, deze loft, de kunstwerken... alles straalt die historische en spirituele context uit. De kale kalkstenen muren en plafonds van wel veertien meter hoog vormen de perfecte achtergrond voor de vele schilderijen van Sergio Fiorentino. Zijn verzameling modernistische design en verlichtingsarmaturen blenden alles tot geraffineerd geheel. Intussen blijft Fiorentino's kunst zich ontwikkelen als reactie op de stad en dit pand. 'Hier gedijt creativiteit op een manier die zowel tijdloos als hedendaags is', besluit Sergio.
“De historische context waarin ik woon en leef, heeft mijn werk grondig beïnvloed”
Fact file
Ontwerper: Architect Massimo Carnemolla, geboren en getogen in Noto, nam het pand onder handen dat in 1713 ontworpen werd door Rosario Gagliardi.
Online: @massimocarnemollaarchitetto
Stijl: Een artistieke stijl waarin kunst, keramiek en vintage design de hoofdrol spelen.
Kleuren: De offwhite basis refereert naar de kalkstenen muren. Blauw en messing keren terug als accentkleur in de kunstwerken en de meubels.
Troeven: De brute hoge muren van dit historische pand contrasteren mooi met de vintage verzameling en de schilderijen van de bewoner.
Meubels: De loft is ingericht met meubels uit het midden van de vorige eeuw. Zijn selectie kleurrijke armaturen uit de jaren 50 getuigt van Fiorentino's liefde voor Italiaans design.
Bron: stijlvol wonen 07-2024 | fotografie en tekst Filippo Bamberghi/Living Inside