WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo creëer je een walk in closet (ook zonder aparte kamer)

Het is de heilige graal onder interieur- en modeliefhebbers: een walk in closet. Een aparte ruimte waar al je kleding en schoenen uitgestald kunnen worden en direct zichtbaar zijn. In dit artikel leggen we uit hoe je een walk in closet creëert in een aparte kamer of gewoon in de slaapkamer.

vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 11 aflevering 4 | fotografie Barbara Kieboom | styling Eva van de Ven

Kies de juiste vorm voor een walk in closet

Wil je aan de letterlijke definitie van een walk in closet voldoen, dan zul je een kamer over moeten hebben. Afhankelijk van het formaat van de ruimte kun je kiezen voor een U-vorm, L-vorm of I-vorm. Bij de U-vorm vind je kasten aan beide kanten van de ruimte én aan de achterkant, bij de L-vorm wordt er een kast geplaatst aan één zijde en de achterkant van de kamer en bij de I-vorm staat er een grote open kast aan één kant van de kamer. De I-vorm is de meest praktische en haalbare vorm voor kleine kamers.

Maatwerk of kastensysteem

Vervolgens is het zaak om te bepalen of je de kastindeling op maat laat maken of voor een open kastensysteem gaat. Zorg in beide gevallen voor eenheid door met hetzelfde systeem of materiaal te werken. Nadat je deze keuze hebt gemaakt, bepaal je aan de hand van je huidige kleding- en schoenencollectie aan welke indeling de nieuwe kast moet voldoen. Heb je vooral behoefte aan hangruimte? Of kun je een volledige kast wijden aan je schoenencollectie? Jouw collectie bepaalt hoe je walk in closet eruit komt te zien. Kies ook voor lades voor accessoires en werk met manden voor losse spullen.

Een open kast vormt de basis van een walk in closet

Sfeer toevoegen aan een walk in closet

Naast het praktische deel, mag er uiteraard ook aan de sfeer gewerkt worden. Vloerbedekking maakt de boel knus, maar een mooi kleed doet ook al wonderen. Wat denk je van deze ronde kleden bijvoorbeeld? Heb je genoeg ruimte? Dan kan een zitmeubel, werkmeubel (waar je bijvoorbeeld kleding op kunt vouwen) of een bijzettafel een fijne toevoeging zijn. Daarnaast is het essentieel om met het juiste licht te werken. Dimbare spots zijn een uitstekende optie omdat ze geen ruimte innemen, genoeg licht bieden als het nodig is en gedimd kunnen worden tijdens sfeermomenten. De laatste stap is de aankleding. Een walk in closet draait primair om het opbergen van kleding, schoenen en accessoires. Kies daarom voor een kast in een neutrale kleur: lichte tinten of donkerbruin/zwart doen het altijd goed. Plaats een grote passpiegel en speel met verschillende kleine spiegels of fotolijsten. Strak en minimalistisch is uiteraard ook een prima optie. In dit artikel vind je 3 essentiële tips voor het stylen van een open kast.

In een kast die over is creeer je eenvoudig een walk in closet

Walk in closet creëren zonder extra kamer

Heb je geen extra kamer beschikbaar, dan kun je het walk in closet-gevoel prima faken. Kies voor een open kast in een I-vorm of, als je de ruimte hebt, zelfs een L-vorm. Ook nu geldt dat je voor een kastsysteem kunt gaan of de kast op maat kunt laten maken. Je kunt ook zelf aan de slag. Zo draai je met houten balken en MDF-platen vrij eenvoudig een kast in elkaar. Gebruik onhandige ruimtes, zoals moeilijke hoeken of schuin aflopende daken, om extra kastruimte te creëren. Ben je niet zo handig? Met een of twee minimalistisch kledingrekken (zoals op de foto hieronder), een schoenenrek en wat planken kom je ook een aardig eind.

Een eenvoudig kledingrek kan de basis vormen van een open kast

Kamer opsplitsen

Wil je het inloop-gevoel nabootsen, dan is het een optie om een kamer in tweeën te delen middels een open kast. Ook kun je dit gevoel opwekken door de kast gewoon tegen de muur te plaatsen en een gordijn te gebruiken om een aparte ruimte rond de kast te creëren.

nog meer: Slaapkamer