Elektrische verwarming in de slaapkamer: dit zijn de (zuinigste) opties

Linnen laken kleur Charcoal vanaf € 119,-, linnen kussen-slopen kleur Charcoal, per stuk vanaf € 30,- (By Mölle). Dekbedovertrek kleur Misty grey met bijpassende kussen-slopen met houten knoopjes, vanaf € 99,95 (Yumeko). Donkergrijs linnen dekbedovertrek kleur Mud, vanaf € 129,95, grijze plaid met lichtgrijze binnenkant en rafels € 99,95, grijs-witte wollen deken € 199,95 (House in Style). Donkergrijs kussen € 46,- (Tine K Home). Waterglas € 8,-(Tine K Home). Composiet bijzettafel € 329,- (Loods 5 Design). Zwarte kandelaar € 49,99 (Mobilia). Grijze hanglamp met kap € 109,- en fitting € 94,- (vtwonen.nl). Handcrème van Le Labo € 29,- (Skins Cosmetics). Witte theepot € 54,- (Six and Sons). Jieldé lamp Signal kleur Khakii € 420,- (Van der Linden Elektrotechniek). Linnen ochtendjas € 39,99 (H&M Home). Poster Hydrangea € 79,- eikenhouten lijst € 45,- (Paper Collective). Overig privébezit. Beeld

Wil je de slaapkamer snel op een comfortabele temperatuur krijgen? Dan is een elektrische kachel geschikt. Zo kan de hoofdverwarming een tikje lager (of helemaal uit) en lig jij er ‘s nachts warmpjes bij. Welke mogelijkheden zijn er voor elektrische verwarming in de slaapkamer? En is het wel zo zuinig en goedkoop als het lijkt?

Lees verder onder de advertentie

Waarom elektrisch verwarmen in de slaapkamer?

Het is zonde om de slaapkamer de hele dag te verwarmen. Je bent er namelijk alleen om te slapen (behalve als je de slaapkamer ook als werkplek of hobbykamer gebruikt). Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat 18 graden de meest ideale temperatuur in de slaapkamer is. Conclusie? De slaapkamer hoeft niet keihard verwarmd te worden.

Dat is ook de reden dat de hoofdverwarming (zoals een cv-installatie of vloerverwarming) in de slaapkamer vaak uitstaat of soms helemaal ontbreekt. Slapen zonder cv lijkt dan helemaal geen gek idee. Het is energiebesparend en duurzamer. Maar wat nou als het écht koud wordt en je bibberend onder de dekens ligt? Dan kan een elektrische kachel in de slaapkamer uitkomst bieden. Dit zijn alle voor- en nadelen:

De voordelen van elektrisch verwarmen:

 • Je zet de kachel af en toe aan; ideaal voor in de slaapkamer.
 • De ruimte is binnen no-time warm.
 • Verwarmen op stroom is milieuvriendelijker dan op gas.
 • Veel kachels zijn makkelijk te verplaatsen.
 • Sommige kachels hebben een timer. Deze stel je in net voordat jij naar bed gaat.
 • Veel elektrische kachels zijn geruisloos.
 • De aanschafwaarde is relatief goedkoop.
Lees verder onder de advertentie

De nadelen van elektrisch verwarmen:

 • Het energieverbruik ligt relatief hoog (hieronder uitgelegd).
 • Hoe groter de ruimte, hoe hoger het vermogen van de kachel moet zijn. En hoe meer vermogen, hoe hoger de energiekosten.
 • Als je de verwarming vergeet uit te zetten – of als je in slaap valt – en de verwarming heeft geen thermostaat of timer, blijft hij de hele nacht aanstaan.
 • Bij een infraroodverwarming moet het te verwarmen gebied binnen 3 meter afstand van de verwarming liggen.

Soorten elektrische verwarming in de slaapkamer

Er zijn verschillende soorten elektrische kachels die geschikt zijn voor de slaapkamer. Omdat een verwarming in de slaapkamer meestal alleen ‘s avonds eventjes aangaat, is een korte opwarmtijd wel zo fijn. Ook is het belangrijk dat de kachel stil is, zodat je in alle rust een boekje leest en de slaap kunt vatten. Deze soorten elektrische verwarming zijn hiervoor geschikt:

 • Elektrische convectorkachel: een convectorkachel is relatief compact, geluidloos en makkelijk te verplaatsen. Het verwarmingselement van een convectorkachel zuigt koude lucht uit de ruimte en warmt die op. Hierdoor wordt de ruimte supersnel op temperatuur gebracht. Ideaal voor in de slaapkamer dus. Meer over convectorverwarming lees je hier.
 • Infraroodpanelen: een infraroodpaneel hang je gemakkelijk aan de muur of het plafond van de slaapkamer. Infraroodstraling verwarmt alleen jou en de objecten die in het bereik van het paneel liggen. En niet de lucht eromheen. Alles over infraroodverwarming lees je hier.
 • Elektrische deken: een deken verwarmt natuurlijk niet de hele slaapkamer, maar geeft wel extra comfort. Hij komt op een geleidelijke en constante manier op temperatuur. Onderdekens (zoals deze in zachte teddystof) zijn vooral geschikt voor op bed. Je bindt de deken gemakkelijk om het matras heen. Lees hier meer over elektrische dekens.
Lees verder onder de advertentie
null Beeld

Is het echt zo zuinig?

Met de hoge gasprijzen zoeken we naar manieren om de verwarming een tikje lager te zetten. Vooral in de slaapkamer kun je dit toepassen. Het maakt niet uit als het er overdag fris is. Een elektrische verwarming wordt dan vaak als goedkope optie gezien om ‘s avonds even aan te zetten, zodat je er ‘s nachts warm bij ligt. In aanschafwaarde klopt die theorie: een elektrische kachel voor de slaapkamer met een verwarmingsbereik van 20 vierkante meter koop je al voor zo’n € 100. Ook als je zonnepanelen op het dak hebt pronken, is elektrisch verwarmen een goedkope optie.

Maar is elektrisch verwarmen écht zo zuinig als het lijkt? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: volgens Milieu Centraal behoort de elektrische kachel tot een energieslurper. Wél scheelt het een hoop als je voor een kachel met thermostaat kiest. En de allerzuinigste elektrische verwarming voor de slaapkamer? Dat is de infraroodkachel.

Lees verder onder de advertentie

Meer over de kosten van elektrische verwarming lees je hier.