Wat is convectorverwarming en hoe werkt het?

beeld vtwonen Beeld Beeld: styling Caroline Manning, fotografie Jansje Klazinga
Beeld Beeld: styling Caroline Manning, fotografie Jansje Klazinga

Met een elektrische convectorkachel kun je direct op warmte rekenen. Ben je benieuwd hoe een convectorverwarming werkt en wat de voor- en nadelen zijn? Wij zochten het voor je uit.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een convectorkachel?

Je kunt een woning op allerlei manieren verwarmen. Hoewel vloerverwarming steeds populairder, worden ook convectoren en radiatoren nog steeds veel gekozen. Deze manieren van verwarmen hebben veel met elkaar gemeen. Het grootste verschil tussen een convector en radiator is de manier van warmte voortbrengen. De betekenis van convector is: aanjager voor warme lucht. Met andere woorden, een convectorkachel is een elektrische kachel waarbij de warmte wordt opgewekt door convectiewarmte (hieronder uitgelegd). Een convectorkachel is eenvoudig te installeren door de kachel aan de wand te monteren of op de vloer te plaatsen en de stekker in het stopcontact te steken. Dankzij de vele uitvoeringen zijn convectoren makkelijk te integreren in elk interieur. Ze zijn vaak kleiner dan radiatoren, maar geven dezelfde hoeveelheid warmte af.

Verschil tussen een convector en een radiator

Een convector en radiator verschillen vooral in de manier waarop ze warmte afgeven. Een ruimte kan op twee manieren verwarmd worden: door convectiewarmte of stralingswarmte.

  1. Convectiewarmte: een indirecte vorm van verwarming. Het verwarmingselement zuigt koude lucht uit de ruimte en warmt die op. De warme lucht stijgt tot aan het plafond, koelt af en zakt opnieuw, zodat het proces zich kan herhalen.
Lees verder onder de advertentie
  1. Stralingswarmte: een directe vorm van verwarming en bestaat uit horizontale warmtegolven die de omgeving verwarmen. De lucht wordt niet verwarmd, maar in plaats daarvan straalt een object warmte uit naar andere objecten. De warmtebron kan bijvoorbeeld een vloer, muur of plafond zijn.

Bij een radiator loopt het warme water van boven naar beneden door verschillende verwarmingselementen. Die warmen op hun beurt de omringende lucht op. Zo ontstaat een combinatie van stralingswarmte en convectiewarmte. De werking van een convectorkachel is als volgt: de convector verwarmt vooral via convectiewarmte. Dit maakt de hele ruimte lekker warm. Net als de warmte van de centrale verwarming, maar dan elektrisch!

Bij stralingswarmte is de radiator het warmst. Hoe verder je van de radiator staat, hoe minder warm het wordt. Bij convectoren stijgt de warme lucht op. Hierdoor kun je koude voeten krijgen, terwijl je bovenlichaam goed op temperatuur is.

Lees verder onder de advertentie

Waar kan een convectorverwarming geplaatst worden?

Het voordeel van een elektrische kachel is dat je de kachel overal kunt plaatsen en makkelijk kunt verplaatsen. Je hebt alleen een stopcontact nodig. Dit maakt de convectorkachel ook erg geschikt als bijverwarming. Heb je de kachel doordeweeks nodig in de studeerkamer en in het weekend in de slaapkamer? Geen probleem! De convectorkachel op pootjes verplaats je eenvoudig naar een andere ruimte. Houd er wel rekening mee dat de convectorkachel warm wordt aan de buitenkant. Dus zorg ervoor dat je kinderen en huisdieren op afstand houdt.

Wat is de beste keuze: convector of radiator?

Om de beste keuze te bepalen, zetten we een aantal eigenschappen op een rij:

Convector

Lees verder onder de advertentie
  • Bedoeld om een ruimte op te warmen
  • Brengt de ruimte snel op temperatuur
  • Snel, geruisloos en compact
  • Bij convectieverwarming komt de warmte uit een verwarmingselement. Hierdoor bestaat de kans dat je stof inademt.
  • Gaat minder lang mee
  • Duurder
  • Gebruikt alleen stroom

Radiator

  • Efficiënter om meerdere ruimtes mee te verwarmen
  • Heeft meer tijd nodig om op te warmen
  • Verwarmt een redelijk groot oppervlak
  • Stralingswarmte is gezonder dan convectiewarmte
  • Langere levensduur
  • Goedkoper
  • Gebruikt gas
Lees verder onder de advertentie

Wat is het verbruik van een convectorverwarming?

Het verbruik van een elektrische kachel is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn elektrische kachels met thermostaat vaak zuiniger dan kachels zonder thermostaat. Hoeveel een elektrische kachel verbruikt is ook afhankelijk van de energieprijs en benodigde aantal watt van de kachel. Hoe meer vermogen de kachel heeft, hoe groter de unit en hoe hoger het verbruik. Let daarom goed op het vermogen. Te veel vermogen in een kleine ruimte is onnodig en niet energiezuinig.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een convectorkachel?

Wanneer je de convectorkachel correct plaatst, kan je ‘m veilig gebruiken. Zorg ervoor dat je de convectorkachel niet bedekt. Dit kan namelijk brand veroorzaken. Wil je de convectorkachel in de badkamer gebruiken? Kies dan voor een spatwaterdichte elektrische radiator. Twijfel je over de installatie? Raadpleeg een vakman.

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar andere mogelijkheden op het gebied van elektrisch verwarmen? Dit zijn de (zuinigste) opties voor elektrische verwarming.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: styling Caroline Manning, fotografie Jansje Klazinga