WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De Scandinavische slaapkamer is eenvoudig en toch sfeervol

De slaapkamer draait om rust en om comfort. En laten we eerlijk zijn, een beetje sfeer kan ie ook wel gebruiken. Er is één type slaapkamer in het bijzonder die deze drie criteria tot in de puntjes beheerst: de Scandinavische slaapkamer. De op het hoge noorden geïnspireerde slaapkamer is minimalistisch, opgeruimd en toch heel knus. Is het al tijd voor een winterslaap? Met de volgende stylingadviezen kom je een heel eind.

houten hoofdbord

De Scandinavische stijl in een notendop

De afgelopen decennia zagen we hoe de Scandinavische woonstijl een opmars maakt door Europa en de rest van de wereld. Niet vreemd: de eenvoud, rust en tijdloosheid maken dat velen zich erin vinden of een manier zien elementen uit de Scandinavische woonstijl te combineren met andere interieurstijlen.

De woonstijl is fris, ingetogen en simpel. Alles in het ‘Scandi’ huis is met zorg geselecteerd en heeft een functie. Sfeer ontstaat door decoraties in de slaapkamer zoals aaibare texturen als hoogpolige kleden en fluweelzachte plaids voor een warme en huiselijke touche.

Waarom een Scandinavische slaapkamer?

De lange, donkere winters in het hoge noorden maken het essentieel om het binnenshuis licht en gezellig te maken, zoals met kaarsen, veel groen en warme stoffen. Je zou je haast gaan verheugen op de winter! De slaapkamer is de ruimte bij uitstek die geschikt is voor een Scandinavisch geïnspireerd interieur. Geen enkele kamer in huis is immers meer gebaat bij een kalmerende en tegelijkertijd sfeervolle omgeving als de kamer waarin jouw bed staat. Geen afleiding van prullaria of heftige, activerende kleuren; alleen maar zachtheid, sfeer en uitsluitend het hoognodige.

LEES OOK
De Scandinavische keuken: deze stijl zorgt voor rust en ruimte

minimalistische slaapkamer

“Alleen maar zachtheid, sfeer en uitsluitend

het hoognodige.”

Kenmerken Scandinavische slaapkamer

Wil je de slaapkamer qua stijl wat verder noordwaarts bewegen? We geven je enkele handvatten voor een Scandinavisch interieur:

  • Imiteer het kleurenpalet van de natuur. Denk aan gedempte en neutrale kleuren voor de Scandinavische look. Lichte kleuren in de slaapkamer helpen het natuurlijke daglicht beter te benutten en langer binnen te houden. Een passend kleurenpalet voor de Scandinavische slaapkamer vind je ook in de vtwonen verfcollectie.
  • Houd ook de materialen lekker naturel in jouw Scandinavische slaapkamer. Hout mag een hoofdrol spelen: een houten bed is oersterk en van allen tijden. Stoffen als wol, linnen, jute en schapenvachten komen bijzonder goed uit in de Scandinavische thuisomgeving. Milieuvriendelijke, duurzame materialen zijn zacht voor de huid en daardoor het ultieme beddengoed.
  • Overdrijf niet met de accessoires. De Scandinavische interieurs zijn wat dat betreft goed voor de portemonnee; less is more gaat hier echt op. Kan je het niet laten? Decoreer met planten, kaarsen en stapels zachte kleden.
  • Laat lekker veel natuurlijk licht binnen door gedoseerd om te gaan met raambekleding in de slaapkamer.
  • Eenvoud en bruikbaarheid zijn topprioriteiten in de Noordelijke contreien. Kies voor moderne meubels die nog lang mee gaan en in eerste plaats functioneel zijn.
  • Eén ding is een Scandinavische kamer niet en dat is rommelig. Hou het opgeruimd en netjes, juist in de slaapkamer. Dat betekent niet dat je moet streven naar een ultra-minimalistische look. Lagom is de heilige graal: dat is Zweeds voor ‘er tussenin’ of ‘precies goed’. 

LEES OOK
De kledingkast optimaal indelen: we duiken de kast in

Mix & match

Mix en match vintage vondsten in de Scandinavische slaapkamer voor een eclectische sfeer, maar behoud te allen tijde de eenvoud. Dat bereik je bijvoorbeeld door de items allemaal in één en dezelfde kleur te schilderen. Vintage kan een speelse twist geven, maar blijf subtiel. Eén gewaagd contrast met het rustige geheel kan al voldoende zijn om het een beetje pit en eigenheid te geven. Misschien is een vloerkleed in een retro dessin precies genoeg.

Scandinavisch meets design

Het neutrale, tijdloze en rustige karakter van de Scandinavische woonstijl maakt het makkelijk te combineren met andere invloeden. Items die opvallen in eenheid en functionaliteit zijn een stijlvolle en verstandige toevoeging aan elk interieur, maar komen extra tot hun recht in een sobere inrichting als deze. Investeer daarom als het even kan in design meubelstukken en de slaapkamerinrichting zal gegarandeerd boven het alledaagse uit te stijgen.

“Japandi en Scandinavisch gecombineerd: een sublieme mix van trends uit

twee landen.”

slaapkamer inspiratie
Slaapkamer ingericht in Japandi stijl

Japandi stijl 

Oftewel Japans en Scandinavisch gecombineerd. Een sublieme mix van trends uit twee landen – uit twee werelden kunnen we wel stellen. We zien organische vormen, neutrale tinten en zachte texturen (bijvoorbeeld teddy) in een minimalistisch decor van gladde oppervlakken. Een slaapkamer in de Japandi stijl is er een om te smullen. Meer weten over deze gouden combinaties? In deze video legt styliste Fietje alles over Japandi uit.

Meer inspiratie nodig?

Helemaal fan van de Scandinavische woonstijl en zin om ook je slaapkamer van in noordelijke sferen te stylen? Gluur naar binnen in andere slaapkamers en kijk de kunst af. Wij selecteerden alvast de mooiste voor je.

nog meer: Slaapkamer