In de mix: zo creëer je een eclectisch interieur

beeld vtwonen Beeld JA vtwonen 09-2018 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA vtwonen 09-2018 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans

Een eclectisch interieur is spannend en avontuurlijk. Maar wat is een eclectisch interieur precies? Hoe creëer je het? En waar moet je rekening mee houden in deze mix van verschillende stijlen? Wij leggen het voor je uit.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een eclectisch interieur?

Bij een eclectisch interieur draait het om de kunst van het combineren. Dat kan best spannend zijn, dus een dosis lef is op zijn plaats. Regels en tradities worden onder de tafel geschoven om een unieke, eigen stijl neer te zetten. Verschillende woonstijlen, meubels, printjes en kleuren worden met elkaar gemixt. Ben je avontuurlijk ingesteld en houd je wel van een beetje pit in huis? Dan is eclectisch wonen echt jouw ding.

Wat betekent eclectisch?

Eclectisch betekent letterlijk ‘het beste uitkiezend’. Hiermee wordt bedoeld dat verschillende elementen en stijlen worden samengevoegd om er een nieuwe creatie van te maken. Een creatie die jij het mooist vindt. Het uitgangspunt is dat de elementen zó goed zijn, dat ze het verdienen om keer op keer in al hun pracht en praal te schitteren. Ze behouden hun waarde, ook al verstrijkt de tijd.

beeld vtwonen Beeld JA vtwonen weer verliefd op je huis S9 Afl7 | styling Wendy Verhaegh | fotografie Barbara Kieboom
Beeld JA vtwonen weer verliefd op je huis S9 Afl7 | styling Wendy Verhaegh | fotografie Barbara Kieboom
Lees verder onder de advertentie

Eclecticisme: Het selecteren van de beste onderdelen van verschillende stijlen.

De kenmerken van een eclectisch interieur

Alles mag in de mix bij een eclectische interieur. Uit verschillende woonstijlen wordt iets gebruikt om er een eigen, persoonlijke interpretatie van te maken. Van klassiek tot basic en van industrieel tot landelijk. Maar waar moet een eclectisch interieur nog meer aan voldoen? Wij zetten de kenmerken op een rij.

Eclectisch staat los van trends
Kenmerkend aan de eclectische interieurstijl is dat het los staat van trends. Het gaat erom dat het authenticiteit en persoonlijkheid uitstraalt, niet dat het de laatste trends volgt.

Lees verder onder de advertentie

Verschillende ontwerpperiodes gecombineerd
Niet alleen hedendaagse interieurstijlen worden gecombineerd, ook de stijlen van vroeger. Een vleugje Art Deco of Midcentury bijvoorbeeld.

Het blijft subtiel
Eclectisch is geen willekeurige verzameling van spullen. Er zit wel een bepaalde rode draad in. Een rustige basiskleur of een interieurstijl waarop je verder bouwt kan helpen om chaos te voorkomen.

Inspiratie voor een eclectisch interieur

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Kijk af bij de onderstaande eclectische interieurs.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld JA vtwonen 10-2018 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA vtwonen 10-2018 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans

Bij welke woonstijl past eclectisch?

Eigenlijk is eclectisch een mix van verschillende woonstijlen, maar voor een rustige basis kun je heel goed één stijl als uitgangspunt nemen. Begin bijvoorbeeld met een basic woonstijl. Maar ook industrieel, landelijk en modern zijn mooie ‘basis’-stijlen van waaruit je verder kunt bouwen.

LEES OOK
Mix & match: zo krijg je een mooie stijlenmix in huis

Combineren kun je leren: zo creëer je eclectisch

Lijkt het jou geweldig, zo’n eclectisch huis? Dan is het tijd om je creativiteit tot uiting te brengen. Want eclectisch draait om mixen en matchen. Lastig? Geen zorgen, combineren kun je leren. Wij geven je een paar tips.

Lees verder onder de advertentie

1. Zorg voor eenheid

Belangrijk bij een eclectisch interieur is dat het een geheel blijft. Doordat (bijna) alles mag, ligt een rommeltje op de loer. Een interieurstijl als uitgangspunt nemen, voorkomt dit. Maar ook het werken met contrasten werkt. Zo kun je het beste een bohemian stijl mixen met landelijke items en de excentrieke design stijl met minimalistische, rustige meubels.

beeld vtwonen Beeld vtwonen 05-2012 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma
Beeld vtwonen 05-2012 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma

Houd je van kleur? Dan mag je helemaal losgaan met een eclectisch interieur

Lees verder onder de advertentie

2. De 60-30-10 regel

Houd je van kleur in huis? Dan mag je helemaal losgaan met een eclectisch interieur. Maar pas ook hier op dat het geen bonte bedoeling wordt. Om dit te voorkomen, kun je de 60-30-10 regel toepassen met een primaire, secundaire en accentkleur. Je kiest drie kleuren: de eerste kleur gebruik je voor 60% van de kamer, de tweede voor 30% en de derde voor 10%.

3. Vintage

Een goede manier om jouw eclectische paleisje die persoonlijke, creatieve touch te geven, is door vintage items te gebruiken. Breng een bezoekje aan een tweedehandswinkel en shop erop los. Zoek naar meubels met een vintage look en zet die tegenover moderne, Scandinavische items. Sla niet door in de vintage spullen, want dan ga je meer richting de vintage woonstijl. En het gaat juist om de mix.

LEES OOK
De vintage woonstijl: zo pas je ‘m toe

Lees verder onder de advertentie

3. Eyecatchers

In een eclectisch interieur mag je voor een paar verrassingsitems gaan. Bijvoorbeeld een kleurrijk vloerkleed, een grote hanglamp of een modulaire bank in een opstelling die je niet verwacht.

Materialen: fluweel en leer

Materialen die vaak voorkomen in een eclectisch interieur zijn fluweel en leer. Waarschijnlijk omdat die twee zo’n mooi contrast vormen. Een velvet fauteuil gecombineerd met leren poef en kleurrijke kussens: niets is te gek.

Alles voor de eclectische look…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1:vtwonen 09-2018 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 2: vtwonen weer verliefd op je huis S9 Afl7 | styling Wendy Verhaegh | fotografie Barbara Kieboom. Beeld 3: vtwonen 10-2018 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 4: vtwonen 11-2017 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek