Bingen voor het slapengaan: hier moet je op letten bij een tv in de slaapkamer

Houten kast en trap op maat gemaakt in kleur Shaded White 201 van Farrow & Ball, houten bed op maat gemaakt, (combitex.nl). Mosterdkleurige tafellamp Gesso, 51x33 cm € 249,-, hennep vloerkleed, 250 cm (Ø) € 529,-, vilten reliëfpaneel ingelijst, 83x4x103 cm (bxdxh) € 625,- (hkliving.nl). Vaas op dressoir (lanena-home.com). Oranje glazen vaas, 33 cm (h) € 71,55, oranje metalen vaas op trap, 18x40 cm (Øxh) € 79,90 (vtwonen.nl). Stoel Albert Kuip € 250,- (zuiver.nl). Poederroze plaid, 130x170 cm (bxl) € 69,95 (maisonnl.com). Katoenen camelkleurig dekbedovertrek, 240x220 cm € 129,95, katoenen camelkleurige kussenslopen, 60x70 cm € 17,50, katoenen kussenhoes Bigdot kleur Smokey, 50x10 cm (Øxh) € 29,95, binnenkussen € 44,95 (suite702.nl). Beige wollen sprei Ekram handgemaakt, 170x235 cm € 275,- (ottomania.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen 02-2022 styling | styling Esther Jostmeijer | fotografie Bart Brussee
Beeld vtwonen 02-2022 styling | styling Esther Jostmeijer | fotografie Bart Brussee

Niets knusser dan in bed kruipen met een goede film of serie. Een tv in de slaapkamer is een heerlijke luxe, maar waar laat je het beeldscherm precies? En hoe zorg je voor een mooie, maar subtiele opstelling?

Lees verder onder de advertentie

Tv in de slaapkamer

De slaapkamer is er om in te rusten en relaxen. Voor velen werkt het ontspannend om voor het slapengaan televisie te kijken. Na een lange dag werken is het een welkome afleiding en helpt het je gedachten te verzetten. En zeg nou eerlijk: op zondagmorgen extra lang in bed blijven om je favoriete serie te bingen is toch pure verwennerij?

Maar een beeldscherm in de slaapkamer is soms een doorn in het oog, want waar en hoe hoog hang je ’m? En wat is de beste opstelling? Gelukkig zijn er genoeg manieren om de televisie subtiel in de slaapkamer te verwerken.

Tv-opstellingen in de slaapkamer

Veelal plaats je de televisie tegenover het bed. Wel kun je variëren in opstellingen. Een paar ideeën:

Lees verder onder de advertentie
  • Aan de muur: door de televisie op te hangen in plaats van neer te zetten, creëer je een luchtige look. Bovendien bespaar je ruimte. Het nadeel is natuurlijk dat je niet zo makkelijk meer kunt wisselen van plek.
  • Tv-meubel: net als in de woonkamer kun je de televisie op een tv-meubel zetten. Het voordeel hiervan is dat je extra opbergruimte creëert voor bijvoorbeeld een beddensprei, extra kussens en beddengoed. Met deze tips vind je het tv-meubel dat bij jou past.
  • Tv-kast: vind je een beeldscherm in de slaapkamer een doorn in het oog, maar geniet je stiekem ook van televisiekijken in bed? Verberg de tv dan achter deurtjes in een tv-kast.
  • Als roomdivider: heb je een brede slaapkamer? Deel de kamer op met een roomdivider, zoals een houten lattenwand. Aan de latten kun je een televisie hangen.
  • Aan het plafond: Door de tv aan het plafond te hangen, bespaar je een hoop ruimte. Ideaal in kleine slaapkamers. Let wel op dat het plafond hoog genoeg moet zijn en de televisie niet te groot is, anders stoot je je hoofd.
  • Voetbord met tv-lift: voor een slaapkamer met een hotel-chic tintje is een voetbord met tv-lift de perfecte optie. Door middel van een afstandsbediening tover je de televisie tevoorschijn. Het is een investering (denk aan zo’n € 500 exclusief flatscreen-tv), maar dan heb je wel een gevoel van pure luxe in de slaapkamer.
  • In het bedframe: zo’n tv-lift wordt in sommige gevallen ook in een boxspring gebouwd. Een bed en tv-meubel ineen!

Tv op de juiste hoogte

De tv aan de muur hangen in plaats van op een meubel plaatsen, scheelt een hoop ruimte. Zo blijft de loopruimte rondom het bed vrij. Let hierbij goed op hoe hoog je het beeldscherm hangt. In de slaapkamer kijk je namelijk anders tv dan in de woonkamer. Een goede richtlijn voor de hanghoogte is de kijkpositie die je aanneemt. Vaak is dat liggend in bed, met kussens in je nek en je hoofd iets naar boven gericht. Hang het bovenste deel van de televisie precies op die kijklijn. Idealiter kantel je hem een beetje naar voren door middel van een beugel. Lees meer over de plek van de televisie in huis.

Formaat beeldscherm

In de slaapkamer is de afstand tussen jou en het beeldscherm een stukje kleiner dan in de woonkamer. Kies dus liever voor een kleiner formaat beeldscherm. De ideale kijkafstand bereken je door de schermdiagonaal (in centimeters) van de tv te vermenigvuldigen met 2,4. Bij een 55 inch televisie (diagonaal van 140 centimeter) moet de kijkafstand dus al meer dan 3 meter zijn.

Lees verder onder de advertentie

Kabels wegwerken

Heb je een televisie voor de slaapkamer uitgezocht? Dan is het wel zo fijn om de kabels netjes weg te werken. De tv heeft namelijk een paar lelijke en dikke kabels die afleiden van waar het om draait in de slaapkamer: ontspanning. Gebruik voor het wegwerken van de snoeren holle plinten of overzetplinten. In de holle achterkant kun je alle losse snoeren verstoppen.

Slimme stekkers

Val je vaak in slaap tijdens het tv kijken? Dan is een laatste tip om de tv in de slaapkamer in een slimme stekker te steken. Hiermee kun je de televisie automatisch laten uitschakelen op een vaste tijd. Meer over slimme stekkers en schakelaars lees je hier.

Stijlvolle tv-meubels...

Lees verder onder de advertentie