Smart stroom: veelgestelde vragen over slimme stekkers beantwoord
Vanaf de bank je wasmachine uitzetten, de lampen bedienen met je smartphone of de sproeiers in de tuin aanzetten als je op vakantie bent. Een slimme stekker of schakelaar maakt het leven een stuk makkelijker en tovert je niet-zo-slimme huis om tot smart home. De meest gestelde vragen over deze slimme hulpjes beantwoorden we hier.
Wat is een slimme stekker?
Met een slimme stekker maak je normale apparaten in huis slim. Dat maakt een slimme stekker hét startpunt voor een smart home, oftewel een slimmer, duurzamer én comfortabeler huis. Steek een apparaat (zoals een lamp, koffiezetapparaat of wasmachine) in een slimme stekker, die je vervolgens in een stopcontact steekt, en je hebt een smart product. Je kunt het op afstand bedienen met je smartphone en afhankelijk van de stekker kun je het energieverbruik bijhouden en tijdschema’s instellen.
Wat is een slimme schakelaar?
Een slimme schakelaar is net als een normale schakelaar een ‘knop’ waarmee je apparaten aan- of uitzet. Sommige slimme schakelaars monteer je aan de muur, andere zijn draagbaar (of allebei, zoals deze van Philips). Met een slimme schakelaar hoef je niet meer je smartphone erbij te pakken om slimme apparaten aan of uit te zetten.
Waarom slimme stekkers of schakelaars?
Een slimme stekker en schakelaar mogen dan ‘hebbedingetjes’ zijn, ze maken je leven wél een stuk makkelijker. Je hoeft niet meer naar de wasmachine te lopen om hem uit te zetten. Of naar de buitenlamp te zoeken als je ‘s avonds laat thuiskomt. Andere voordelen zijn:
- Je hoeft huidige apparaten in huis niet te vervangen om ze smart te maken. Heb je nog een nachtlamp die prima werkt, maar wil je ‘m graag op afstand besturen? Een slimme stekker is de oplossing.
- Je zet een apparaat op afstand of via een timer automatisch uit. Wel zo veilig!
- Met een slimme schakelaar kun je meerdere apparaten tegelijk bedienen.
- Sommige slimme stekkers geven inzicht in het energieverbruik van apparaten.
- Veel slimme stekkers hebben een timer, waarmee je inplant wanneer een apparaat aan- of uitgaat.
- Koppel de slimme stekker aan je smart speaker en bedien je apparaten ook met je stem.
LEES OOK:
Waarom slim wonen dus écht slim is (alle voordelen op een rij)
Wat zijn de nadelen?
- Voor sommigen is dit een voordeel, voor anderen een nadeel. Maar je hebt in ieder geval een app nodig om optimaal gebruik te maken van slimme stekkers. Kijk dus goed of je de app handig vindt in gebruik.
- Voor een smart home heb je een goede wifi-verbinding nodig.
- Voor sommige stekkers heb je een basisstation nodig om de stekker via een app op je telefoon te kunnen bedienen.
- Je huis smart maken is vrij kostbaar. Een enkele, slimme stekker kost zo’n € 20,- tot € 50,- , maar de kosten lopen snel op als je meerdere apparaten of verlichtingspunten slim maakt.
Voorbeelden van toepassingen?
Er zijn talloze toepassingen voor slimme stekkers en schakelaars. Een paar voorbeelden waarbij ze van pas komen:
- Werkplek: Sluit je werkplek aan op een slimme stekker en kies een bepaalde tijd waarop je apparaten ‘s avonds automatisch uitgaan. Hierdoor bespaar je energie. Zolang apparaten op standby staan, verbruiken ze stroom.
- Verlichting: Maak iedere lamp in huis slim door ‘m in een slimme stekker te steken.
- Energieverbruik in kaart brengen: Ben je benieuwd naar het energieverbruik van een apparaat? Met een slimme stekken met verbruiksmeter kun je precies zien hoeveel stroom het verbruikt.
- Tuin: Wil je de sproeier voor het gazon van een afstand bedienen? Dan biedt een slimme stekker uitkomst. Je kunt bijvoorbeeld ook de pomp van de vijver of het zwembad automatisch laten aanspringen.
- Ochtend- of avondroutine: Heb jij een stipte ochtend- of avondroutine? Met slimme stekkers kun je dit een stuk comfortabeler maken. Laat bijvoorbeeld het nachtlampje aangaan wanneer je wakker wordt, zet het koffiezetapparaat ‘s ochtends aan vanaf je smartphone en schakel de elektrische deken in voordat je naar bed gaat.
Aansluiten maar!
Nog meer slimme snufjes in huis uitproberen? Bekijk dan deze 4 slimme woonoplossingen.
Bron: Beeld 1: Unsplash | beeld 2: vtwonen 08-2020 | styling Liza Wassenaar | Louis Lemaire