WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Plak aan! Zo kun je raamfolie en lijmresten het best verwijderen

Raamfolie netjes op het raam plakken kan een lastige klus zijn, maar het verwijderen ervan net zo. Zeker als er allerlei lijmresten achterblijven op het raam. Gelukkig zijn er een paar handige trucs om raamfolie en de lijmresten grondig te verwijderen.

kartonnen lamp
Lampvoet, terrazzo sierboog, hoofd (hkliving.nl). Groen linnen kussensloop (hm.com). Gestreepte plaid Marin (nl.casashops.com). Overig privébezit.

Raamfolie

Raamfolie is onder meer ideaal voor extra privacy of tegen veel lichtinval. Minder handig wordt het als je het plakkerige spul weer wilt verwijderen. Bijvoorbeeld als de raamfolie niet meer van deze tijd is, vuil is geworden of simpelweg niet mooi meer plakt. Er zijn verschillende soorten raamfolies, die je weer op verschillende wijzen moet verwijderen. We leggen je uit hoe je het best te werk gaat.

LEES OOK
7 dingen die je beter niet met water kunt schoonmaken

Statische raamfolie verwijderen

Heb je statische raamfolie op het raam? Dan is het goede nieuws dat deze klus appeltje-eitje wordt. Statische raamfolie plakt namelijk vanzelf op het raam, omdat het statisch is. Er zal dus geen plakkerige lijmlaag achterblijven op het raam. Hoera! 

Vaak is de hoek van de folie makkelijk los te pulken. Vanaf hier kun je de raamfolie in z’n geheel lostrekken, dat gaat heel makkelijk en snel. Zo is het raam in no time weer transparant. Statische raamfolie kun je eventueel hergebruiken als je het stofvrij opbergt. Rol het op of plak het op een stuk plastic om te zorgen dat de folie ook de volgende keer blijft plakken.

Zelfklevende raamfolie verwijderen

Zelfklevende raamfolie is een ander verhaal: deze folie is veel moeilijker te verwijderen. Deze raamfolie bevestig je namelijk wel met een plaklaag op het raam en zit vervolgens muurvast. Begin dus niet te pulken en te trekken, want daar bereik je niets mee – op een paar gebroken nagels na.

Hoe je het dan wel loskrijgt? Om zelfklevende raamfolie te verwijderen heb je een föhn nodig. Door de raamfolie op te warmen, laat de plaklaag langzaam los. Hierdoor zal het verwijderen een stuk makkelijker gaan. Verhit deel voor deel de raamfolie met de föhn en trek de folie los. Ga op deze manier verder tot alle raamfolie is verwijderd.

Zorg ervoor dat je de föhn op afstand houdt. Je wilt namelijk niet dat de folie zo heet wordt dat er brandgaten of brandgevaar ontstaat. Daarnaast kan een (enkel) raam of glas dat te warm wordt gaan barsten en dat wil je absoluut voorkomen. 

LEES OOK
10x de meest vergeten dingen tijdens het schoonmaken

Lijmresten verwijderen

De kans is groot dat na het verwijderen van zelfklevende raamfolie er lijmresten achterblijven op het raam. Deze kun je helaas niet makkelijk verwijderen met een schoonmaakdoek en wat water, want dan zal er altijd een plakkerige laag achterblijven. 

Gebruik daarom een schoonmaakmiddel dat de lijmresten doet oplossen. Je kunt hiervoor wasbenzine of terpentine gebruiken. Let wel op dat deze middelen vaak redelijk agressief zijn en een nare geur in huis kunnen verspreiden. Heb je dat liever niet? Gebruik dan een stickerverwijderaar, zoals deze van HG. Dit schoonmaakmiddel zal de lijmresten verwijderen en is nog geurloos ook.

LEES OOK
Veel stof in huis? 6 tips voor een stofvrij(er) huis

Moois voor in het raamkozijn…

nog meer: schoonmaken