WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vlekken uit leer halen? Lees hier hoe je dat doet

Die prachtige leren bank of die indrukwekkende leren fauteuils zijn waarschijnlijk dé eyecatchers in de woonkamer. Niet zo gek dat je ze graag mooi wilt houden. Helaas is een vlek op z’n tijd zo goed als onvermijdelijk (als jij vlekloos door het leven gaat willen we je geheim weten). Daarom is het fijn om te weten hoe je vlekken uit het leer kunt krijgen.

leren bank industrieel
Leren bank van Arflex (Friday Next). Eggchair ontwerp Arne Jacobsen in hoge kwaliteit leer (Mobilia). Salontafel van gymnastiektoesteL (Meker Wonen). Vloerlamp, (Neef Louis). Zitzak (Heronymus). Koeienkleed (Van Buren). Kussens (Philomijn). Vaas van aardewerk (Maison NL). Klein vaasje in vensterbank (Neef Louis). Kommetje op de grond (The Frozen Fountain). Sjaal (Studio Ruig).

Watervlek

Een glas water over de bank laten vallen? Die natte boel is natuurlijk nooit leuk, al helemaal niet als je er uiteindelijk ook een vlek aan overhoudt. Leer is helaas een van de weinige materiaalsoorten waarbij ook water voor een vlek kan zorgen. Maar no worries, er is gewoon wat aan te doen. Je kunt kleine (water)vlekken namelijk gemakkelijk weghalen door met een zachte borstel over de vlek heen te wrijven. Ook kun je een lederspons gebruiken of proberen de vlekken schoon te maken door er een ander leren item tegenaan te wrijven.

LEES OOK
5 voorbeelden van wat leer doet in je interieur

Vetvlek

Wil je een vetvlek uit leer halen, dan heb je iets grover geschut nodig. Pak een schone (droge) doek en dep daarmee op de vlek. Hiermee haal je al een kleine hoeveelheid vet uit het leer. Pak vervolgens wat talkpoeder (of maïzena) en strooi dit over de vlek. Laat dit een nacht intrekken. Het poeder neemt het vet op. Borstel de volgende ochtend de maïzena of het talkpoeder voorzichtig van het leer af. De vlek zou nu (voor het grootste deel) verdwenen moeten zijn.

LEES OOK
4x woonidee: leer op de muur

Met groene zeep

Veel schoonmaakmiddelen bevatten agressieve ingrediënten waarvan het leer minder mooi wordt. Met een natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals groene zeep, kun je zorgeloos (vet)vlekken uit je leren meubels verwijderen. Doe een beetje groene zeep in een bak met water, pak een schone borstel of spons, doop deze in het water en veeg het leer zachtjes schoon.

Zijn de vlekken hardnekkig? Doe dan wat pure groene zeep op de vlek en laat dit intrekken. Neem het daarna met een schone, vochtige doek af.

Shop de mooiste leren items…

nog meer: schoonmaken