WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5x zo kun je verf van tuintegels verwijderen (en een laatste redmiddel)

Als je in de tuin gaat verven, is het aan te raden om een zeil over de tuintegels te leggen. Laat je nou per ongeluk toch een blik verf omkiepen over de tuintegels, of mors je een druppel? Geen paniek: er zijn vijf manieren om verf van tuintegels te verwijderen én een laatste redmiddel.

groene aanslag verwijderen

Verf van tuintegels verwijderen

Tegels en verf is een combinatie die niet zo eenvoudig te scheiden is. Zeker als je tegel een (grove) structuur heeft, wat bij tuintegels vaak het geval is, kan het lastig zijn om verf ervan te verwijderen. Maar onmogelijk is het zeker niet. Er zijn verschillende methodes om verf van de tuintegels af te krijgen. De samenstelling van de verf vraagt soms om een specifieke aanpak.

Tip: om extra schade aan de tegels te voorkomen, raden we aan om, welke methode je ook gebruikt, eerst te ‘oefenen’ in een klein hoekje van de tegel.

Water en zeep

Zeep gemengd met wat water is bij verf op waterbasis vaak voldoende. Groene zeep werkt het best. Schrob met een zachte borstel en spoel af met de tuinslang of een emmer water. Pas op met schrobben: doe dit niet te hardhandig. Zo voorkom je krassen op de tegels.

Hogedrukspuit

Wat voor soort verf is op de tegels gekomen? Als het verf op waterbasis is, dan is de hogedrukspuit je beste vriend. Het ligt aan de dikte van de verflaag, maar de meeste verf spuit je na twee à drie pogingen wel weg. Houd er wel rekening mee dat wanneer je hieraan begint, je alle tuintegels schoon zult moeten spuiten, omdat anders het kleurverschil tussen de vieze en de schone tegels te zien is.

Soda

Is de verf nog nat, dan is soda een goede oplossing, omdat het flink absorbeert. Als de verf ingetrokken is en na het grove geschut nog steeds niet (helemaal) van de tegels af is, kun je er een beetje baking soda gemengd met wat water overheen strooien. Laat het goedje eventjes intrekken en spoel daarna af met de hogedrukspuit of de gewone tuinslang.

LEES OOK
5 tips om je balkon of dakterras weatherproof te maken

Afbijt

Alabastine afbijt wordt op fora door veel mensen aangeraden. Je koopt het bij elke bouwmarkt en kunt het ook goed gebruiken voor ongewenste verf op badkamertegels. Spoel na het schrobben schoon met goed heet water.

Slijtage

Als schrobben en spuiten geen zoden aan de dijk zet, zul je geduld moeten hebben. Door slijtage zal de verf beetje bij beetje van de tegel af gaan. Wil je dit proces wat versnellen, gooi dan wat zand over de vlek en wrijf het in. De harde korrels zorgen ervoor dat de verfresten langzaam maar zeker zullen loslaten.

Tegels omdraaien

Als helemaal niets hierboven werkt, is er nog een laatste optie: de tuintegels omdraaien. Dit doe je door ze voorzichtig los te wippen en het zand langs de randen weg te poetsen. Houd er wel rekening mee dat de onderkant van de tegels er anders uit kan zien dan de rest van de tegels.

Handig tuingereedschap…

Je las een artikel van Libelle. Libelle.nl is dé website voor alles wat vrouwen willen weten van persoonlijke verhalen tot handige lifehacks. Van entertainment tot koninklijk nieuws.

Lees hier meer over de artikelen van andere titels op vtwonen.nl

nog meer: schoonmaken