Tuinmeubels schoonmaken: zo pak je deze klus aan

Handgemaakte loungestoelen uit Essaouira, Marokko, en natuurlijk volop zon: dat zijn de ingrediënten voor een vakantie in tropische sferen. Geef er een eigen draai aan met aluminium dienblad, vintage, 75 tot 110 cm (Ø) (householdhardware.nl). Coconut windlicht uit Bali, 13 cm (Ø), slippers soortgelijk bij Sukha (sukha.nl). Plaid 130×170 cm, vloerkleed 12×180 cm (hkliving.nl). Mand Flädis (ikea.com). Aluminium parasol, 200×200 cm, parasolvoet (extravert.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen special tuin 03 2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge
Beeld vtwonen special tuin 03 2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge

De eerste zonnestralen betekenen ook de start van het tuinseizoen. En wat knappen we op van dat fijne voorjaarszonnetje. Maar je tuinset na een jaar er weer bijpakken kan nog weleens voor een teleurstelling zorgen… Zo’n winter doet je tuinstoelen namelijk meestal niet erg goed. Tijd voor een opknapbeurt! Gelukkig is het schoonmaken van tuinmeubelen met deze tips zo gepiept.

Lees verder onder de advertentie

Houten tuinmeubelen

Heb je houten tuinmeubels? Ga niet meteen aan de slag met een hogedrukreiniger. Op hout zit namelijk een natuurlijke waslaag die je meubels beschermt. Met een hogedrukreiniger blaas je die laag er zo af. Pak er liever een zachte borstel bij en maak een sopje met wat zachte groene zeep. De borstel zorgt ervoor dat alle plekken en hoeken schoon worden, zonder het hout te beschadigen.

LEES OOK
Maak van je tuin een bijzondere plek met vtwonen tuintegels

Teakhouten tuinmeubels

Teakhout is een duurzame houtsoort die van zichzelf veel olie bevat. Ook kan teak goed tegen vocht doordat de vezels overeind gaan staan wanneer het bijvoorbeeld gaat regenen. Het is dan ook niet gek dat deze houtsoort veel voor de scheepsbouw werd gebruikt. Teakhouten meubels zijn robuust en kunnen tegen een stootje, maar dat wil niet zeggen dat je ze maar aan hun lot moet overlaten.

Lees verder onder de advertentie

Na een lange winter geef je teakhout een schoonmaak- en onderhoudsbeurt met lauwwarm water en wat groene zeep. Niets meer en niets minder.

Tuinstoelen van wicker

Ook tuinmeubels van wicker of riet vallen onder het kopje ‘snel te beschadigen’. We raden daarom aan om de zachte borstel er weer bij te pakken, omdat tussen het gevlochten materiaal veel vuil kan blijven zitten. Voor de echt lastige plekken kun je kiezen voor een wat hardere borstel. Gebruik wel weer zachte groene zeep. Laat je tuinmeubelen daarna drogen in de zon.

LEES OOK
Balkon inrichten: er is meer mogelijk dan je denkt

Lees verder onder de advertentie

Kunststof tuinmeubelen

Easy peasy! Zou je denken… Mensen met kunststof tuinmeubelen leven vaak in de veronderstelling dat het schoonmaken heel gemakkelijk of zelfs onnodig is. We helpen je hierbij uit de droom, want dit is helaas niet het geval. Kunststof tuinmeubels hebben heel wat onderhoud nodig. Vuil hecht zich makkelijk aan het materiaal, dus het is verstandig om ze vanaf het moment van aanschaf regelmatig schoon te maken. Dit kan in principe gewoon met lauwwarm water, als het maar met enige regelmaat gebeurt.

Eigenlijk is het not done om ze in de winter buiten te laten staan… Kan het echt niet anders? Leg er dan een zeil overheen.

Shop de leukste tuinmeubelen…

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Kleur Ultiem relaxen: dit zijn de tuintrends van 2022

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

tuin en terras Dit zijn de 16 mooiste schaduwplanten voor in de tuin

beeld vtwonen Beeld

bloggers Even voorstellen: onze nieuwe tuinbloggers Vivian en Mark

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

border pakketten Nieuwe border aanleggen? Een borderpakket helpt je een handje

Bron: vtwonen special tuin 03 2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge

Lees verder onder de advertentie