Schoonzitten: de bank wassen doe je zo

Gordijn op maat (2x) in stof Tweed met Wave plooi kleur 1147, per meter € 23,99. Transparant gordijn op maat in stof Weave kleur 2713, per meter € 27,99.M.m.v. hkliving.nl (fauteuil, vloerkleden, baklijst met artwork, schaal op voet, kist van hout), basiclabel.nl (bank Sleeve van vtwonen), loods5.nl (salontafel, kast, mok, theepot), hm.com (kussens op bank, wollen trui, marmeren opbergdoos, marmeren bal, glazen windlicht), extravert.nl (Jieldé lamp), marie-stella-maris.com (roomspray), adidas.nl (sneakers). Overig privébezit. Beeld vtwonen 13-2020 | styling Marlies Does | fotografie Sjoerd Eickmans | productie Tanja Saarberg
Beeld vtwonen 13-2020 | styling Marlies Does | fotografie Sjoerd Eickmans | productie Tanja Saarberg

Met een beetje geluk geniet je dagelijks in alle rust op de bank. Het is een veelgebruikt meubel in huis en wordt daarom snel vies. Tel daar in vieze kinderhandjes, modderige hondenpoten of een klunzige momenten met een kop koffie bij op en je snapt, de bank wassen is soms hoognodig. Zo doe je dat!

Lees verder onder de advertentie

De bank wassen: standaard tips voor elke soort bank

Hoewel banken in eindeloos veel materialen komen en elk materiaal andere manieren van schoonmaken kent, zijn er enkele regels die voor alle soorten bank gelden. Het regelmatig uitkloppen van de kussens is bijvoorbeeld een goed idee en ook de stofzuiger over het materiaal halen mag regelmatig gebeuren. Ook wanneer het over wassen gaat hebben verschillende materialen dezelfde behoeftes. Gebruik bijvoorbeeld altijd een mild reinigingsmiddel zoals groene zeep om vlekken uit de bank te halen om de stof niet te beschadigen. Wil je juist nare geurtjes uit de bank verwijderen? Dan is een mix van water en natuurazijn een goed idee. Let wel op dat je niet te veel azijn gebruikt: sprayen met een plantenmix is ideaal om het spul goed te verdelen.

LEES OOK
Bank impregneren: zo blijft de bank langer mooi

Bankhoes wassen

Soms is het echter tijd voor een grondige reiniging, dan voldoet vlekken uit de bank halen simpelweg niet. Wanneer het tijd is voor de grote poetsbeurt en je bank gehuld is in een hoes, heb je geluk. Deze hoezen zijn namelijk speciaal gemaakt om ze af te kunnen halen en in de wasmachine te stoppen. Handig! Zo hoef je ze enkel op te hangen en te laten drogen waarna je bank weer als nieuw is. Let wel altijd op de wasvoorschriften: niet elk materiaal kan namelijk op dezelfde temperatuur gewassen worden.

Lees verder onder de advertentie

De bank stomen

Heeft je bank geen afneembare hoes, dan kost de klus je meer tijd. Een populaire optie is stomen, waarbij de hitte van water je bank reinigt. Dit kun je zelf doen, maar de eenvoudigste optie is om hiervoor een speciaal apparaat te huren. Met zo’n stoommachine ziet de bank er binnen de kortste keren weer als nieuw uit en zijn viezigheden als sneeuw voor de zon verdwenen.

LEES OOK
Witte bank schoonmaken? 3 tips tegen vlekken

Kussens van de bank wassen

Voor losse kussens op de bank geldt meestal hetzelfde als voor bankhoezen. De kussenhoezen komen vaak met een rits waardoor je de vulling en hoes eenvoudig van elkaar scheidt. De vulling klop je buiten uit, terwijl je de hoezen in de wasmachine gooit. Let ook hier goed op de wasvoorschriften zodat je niet eindigt met gekrompen kussens.

Lees verder onder de advertentie

Leren bank wassen

Op bovenstaande regels bestaat één uitzondering: de leren bank schoonmaken. Leer is een bijzonder materiaal dat om speciale wasvoorschriften vraagt. Normale reinigingsmiddelen voor stof kunnen het leer namelijk beschadigen. Een vochtige doek met slechts water kan bij glad leer al genoeg zijn om vlekken eruit te halen. Dé tip van experts? Laat het water eerst koken om kalkvlekken op je bank te voorkomen. Heb je een bank van ruw leer, dan is water een absolute no-go. Voor dit materiaal heb je speciaal schoonmaakmiddel voor leer nodig. Twijfel je aan je zaak? Lees dan altijd de instructies die de leverancier meelevert. Lees hier hoe je verschillende soorten vlekken uit leer haalt.

Je bank wassen kost misschien even tijd, maar het levert je uiteindelijk een brandschoon meubel op.

Tijd voor een nieuwe bank?

Lees verder onder de advertentie