WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo doe je dat: rvs schoonmaken zodat het weer blinkt

Het gasfornuis, afzuigkap of een mooie lamp: iedereen heeft wel iets van rvs in huis. Het schoonmaken van rvs kan best een opgave zijn, want even simpel een doekje er overheen halen is niet de oplossing: het voorwerp zit direct onder de strepen en kringen. Hoe maak je rvs blinkend schoon zodat het je weer tegemoet schittert? 

Grote vaas, pan, kom, geruite shopper (zarahome.com). Marmeren dienblad, marmeren snijplank, marmeren taartplateau, linnen schort (hm.com). Bruine glazen karaf met bol-dop (loods5.nl). Kleihanger (ohmyhome.nl). Keuken op maat gemaakt (fredconstant.nl). Overig privébezit.

It’s in the name

De naam zegt het natuurlijk al: roestvrij. Een handige eigenschap, want voorwerpen van roestvrij staal gaan over het algemeen lang mee. Ook in vochtige omgevingen. Vandaar dat je meestal gasfornuizen en afzuigkappen van rvs tegenkomt. De beschermlaag die ervoor zorgt dat het staal niet gaat roesten, is soms lastig schoon te krijgen. Met een doek en water blijven er kringen en strepen achter op het rvs. Gelukkig zijn er handige trucs om het wel blinkend schoon te krijgen.

Rvs schoonmaken met olie

Rvs krijg je gemakkelijk blinkend schoon met olie. Dit kan slaolie zijn, maar ook olijfolie of babyolie. Dit laatste brengt vaak ook nog een fijn geurtje mee. Doe een beetje olie op een microvezel doek en behandel hiermee het materiaal. Zorg van tevoren dat hardnekkig vuil verwijderd is, want olie is niet per se een schoonmaakmiddel. Het rvs gaat hier gegarandeerd weer van blinken!

LEES OOK
7 schoonmaakklussen die dit voorjaar zó gefikst zijn

Huis-tuin-en-keukenmiddeltje

Iets wat (bijna) iedereen wel in huis heeft en wat perfect werkt om rvs schoon te maken: azijn. Dit middel werkt niet alleen ontvettend, maar zorgt er ook voor dat het rvs weer gaat blinken. Drenk een schoonmaakdoek in wat azijn en poetsen maar. Heb je last van watervlekken in het rvs? Hier werkt azijn ook goed tegen. Laat het in dat geval even intrekken.

Vet weg

Vuil kun je verwijderen met ontvettende middelen. Zeker rvs voorwerpen in de keuken zijn vaak vies van het vet. Het laagje vet dat ontstaat op bijvoorbeeld de afzuigkap trekt ook weer ander vuil aan, zoals stof. Een middeltje om rvs goed schoon te krijgen en te laten glanzen? Gebruik glasreiniger, niet alleen je ramen worden hier blinkend schoon van! Last van een hele dikke laag vet of olie op het rvs? Gebruik dan remreiniger. Dit middel heeft vaak een extra ontvettende werking.

LEES OOK
Pannen schoonmaken: zo gaan ze het langst mee

Speciale rvs schoonmaakmiddelen

Ben je niet zo van het rvs schoonmaken met huis- tuin- en-keukenmiddelen? En geef je de voorkeur aan een middel dat ook nog lekker ruikt? Dan bestaan er natuurlijk ook tal van rvs reinigers die het voorwerp weer laten blinken.

Hoe houd je rvs glanzend?

  • Zorg dat er geen vuil achterblijft op het rvs. Maak na het koken bijvoorbeeld direct het gasfornuis schoon. Dit gaat dan een stuk makkelijker dan wanneer het vuil al aangekoekt is. Dat aangekoekte vuil zorgt ook voor lelijke plekken en vlekken in het rvs. Meteen boenen dus! 
  • Dat schoonmaken moet niet te hard gebeuren. Doe het bijvoorbeeld met een microvezel doek in plaats van een spons. Met name de ruwe kant van een spons kan ervoor zorgen dat de voorwerpen beschadigen en krassen krijgen. Vooral zonde als het om een mooie rvs lamp of accessoires gaat.
  • Vermijd agressieve middelen. Hoe agressiever het middel, hoe schoner het wordt. Op zich een logische redenatie, maar rvs wil je niet behandelen met agressieve goedjes, zoals bijvoorbeeld bleekmiddel. Het kan de beschermlaag van het roestvrij staal aantasten en dat kan ervoor zorgen dat zelfs rvs kan gaan roesten. Een no go dus. 

Voor een fris huis…

nog meer: schoonmaken