WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pannen schoonmaken: zo gaan ze het langst mee

Of je nou een complete set hebt of alleen de basics, het is belangrijk om je pannen zo goed mogelijk schoon te maken. Het is namelijk niet goed voor het milieu én je portemonnee om elk jaar een nieuwe aan te moeten schaffen. Daarom alles over pannen schoonmaken, oftewel zo gaan die van jou het langst mee.

Van boven naar beneden: Maatlepels van Bloomingville, set van 4 € 12,50 Melkkan van Barista & Co, 340 ml € 24,95 3. Vijzel en stamper van Emile Henry, Ø 14 cm € 29,25 Snijplank Surface Dune van Serax, 39×18 cm (lxb) € 59,- Steelpan New Vintage van BK, Ø 16 cm € 69,- Handdoek Vanilla & Rose van Oyoy, 38×58 cm (lxb) € 12,25 Snijplank Chop Chop van Zuperzozial, 37,5×15 cm (lxb) € 19,95 Koksmes Surface van Serax € 95,- Keramische kookpan New Vintage van BK, Ø 24 cm € 55,- Koekenpan New Vintage van BK, Ø 28 cm € 89,- Theedoek Blend van Ferm Living, 50×70 cm (lxb) € 14,- Kookpan van Sambonet, 6,5 liter € 159,- Koekenpan Woodbe van Greenpan, Ø 28 cm € 49,99 Snijplank Field van Hay, 33,5×23,5 cm (lxb) € 49,- (vtwonen.nl).

Goed begin…

In de basis geldt dat je pannen altijd beter met de hand kunt schoonmaken dan ze in de vaatwasser te stoppen. De schoonmaakmiddelen in een vaatwasblokje zijn namelijk vaak een stuk agressiever dan een simpel vaatwasmiddel. Daarnaast is de combinatie van vocht en hitte niet altijd het ideale klimaat voor je pan. De kwaliteit kan er snel van achteruitgaan. Probeer pannen daarom altijd met de hand af te wassen. 

Daarnaast vinden de meeste pannen een te grote temperatuurwisseling ook niet fijn. Haal de pan dus niet van het vuur om ‘m direct onder de koude kraan te af te spoelen. Dit kan zorgen voor spanningen in de pan die uiteindelijk kunnen leiden tot beschadigingen of zelfs het doormidden breken.

Pannen met anti-aanbaklaag

Pannen met anti-aanbaklaag zijn by far het meest populair. Grote kans dus dat jij er ook een (of meer) in het keukenkastje hebt staan. Vaak kunnen deze pannen in de vaatwasser, maar het is toch altijd beter om deze met de hand af te wassen. Scherpe voorwerpen zijn een no go bij anti-aanbakpannen. Je kunt de anti-aanbaklaag namelijk beschadigen en dat kan giftig zijn. Ga de pan dus niet te lijf met een schuur- of metaalspons en gebruik geen ijzeren kookgerei. 

Gietijzeren pannen schoonmaken

Een gietijzeren pan is misschien een investering, maar dan wel een heel goede. Je hebt namelijk je leven lang plezier van een gietijzeren pan. Mits je ‘m goed schoonmaakt, bewaart en onderhoudt natuurlijk. Het enige wat echt mis kan gaan met een gietijzeren pan is dat het materiaal kan barsten, beschadigen of roesten.

Je kunt gietijzeren pannen het best afwassen met wat warm water zonder afwasmiddel. Tenzij het gaat om een puur gietijzeren pan zonder emaille-laag, dan kan afwasmiddel geen kwaad. Gebruik de zachte kant van een spons om de pan schoon te boenen. Maak de pan na de wasbeurt goed droog: je wil namelijk niet dat ie gaat roesten. Om dit te voorkomen kun je de pan achteraf ook insmeren met een laagje olie.

Mocht je toch last hebben van wat roestvorming, probeer het oppervlak dan te behandelen met warm water en een schuursponsje. Ga er heel zachtjes overheen met de schuurkant om het roest te verwijderen.

Koperen pan

Echte keukenprinsen en -prinsessen gaan er van kwijlen en ze zijn onmisbaar in een professionele keuken: koperen pannen. Heel belangrijk is om geen scherpe voorwerpen te gebruiken in koperen pannen. Warm water en een beetje afwasmiddel volstaan prima. Mochten er toch etensresten zijn aangekoekt in de pan, dan kun je de boel even laten weken in een sopje van bijvoorbeeld water en soda. Of kook het uit met dit sopje.

Natuurlijk kun je de koperen pan ook oppoetsen met koperglans. Dit zal niet veel uitmaken voor je kookkunsten, maar het oog wil ook wat toch? Plus waarom zou je deze prachtige pannen geen opvallend plekje geven in de keuken? 

nog meer: schoonmaken