Pannen in de vaatwasser? Liever niet!

beeld vtwonen Beeld Foto Stan Koolen
Beeld Foto Stan Koolen

Het is natuurlijk makkelijk om na het eten al je vieze vaat in de afwasmachine te zetten, maar sommige spullen blijven echt langer mooi als je ze met de hand afwast. Pannen bijvoorbeeld: voor zowel kook- als koekenpannen is de vaatwasser een no go.

Lees verder onder de advertentie

Geen goed idee

Sommige mensen beweren dat je kookpannen gewoon in de vaatwasser kunt zetten. Dat kan inderdaad, maar op den duur gaan ze slijten. Het agressieve schoonmaakmiddel in vaatwastabletten in combinatie met heet water zorgen ervoor dat het materiaal van de pannen uitdroogt en mat wordt. Ook de handgrepen worden niet blij van een vaatwasser. Wil je er zeker van zijn dat je kookpannen mooi blijven, dan is vijf minuten met de hand afwassen het beste advies.

Anti-aanbaklaag

Veel koekenpannen zijn tegenwoordig voorzien van een anti-aanbaklaag. Deze laag is in de loop der jaren steeds sterker geworden en fabrikanten geven dan ook aan dat deze pannen geschikt zijn voor de vaatwasser. Toch blijkt in de praktijk dat hoe vaker je ze een rondje mee laat draaien in de machine, hoe sneller de anti-aanbaklaag verdwijnt. En ook dat komt weer door de vaatwastabletten die worden gebruikt in de afwasmachine.

Afwasmiddel

Bijna alle pannen kun je gewoon afwassen met normaal afwasmiddel. De enige pan die daar niet vrolijk van wordt, is de gietijzeren pan zonder emaillelaag. Deze maak je schoon met alleen warm water. Doe er als de pan droog is een klein beetje slaolie in om te voorkomen dat hij gaat roesten.

Lees verder onder de advertentie

Onder de pannen…

Bron: beeld: styling Marianne Luning, fotografie Stan Koolen