Opruimen met kinderen
De meestgestelde vragen tijdens het #vtspreekuur: Wat doe ik met al dat speelgoed wat door het huis slingert? En hoe laat ik mijn kinderen een handje helpen om dit op te ruimen? Opruimcoach Zamarra is streng (www.zamarra.nl): Stap 1 is minder speelgoed!
Hoe?
Zamarra zelf heeft een grote kist, waar twee keer per jaar al het speelgoed in gaat. Wat er niet in past moet weg, de kinderen mogen zelf kiezen waar ze afscheid van nemen. Deze grote opruiming vindt plaats vlak voor de zomervakantie en voor Sinterklaas. Zo is er weer ruimte voor wat nieuws.
Speelgoed wat veel gebruikt wordt, kun je opbergen in multifunctionele meubelen. Een klepbank bijvoorbeeld. Of een ruime opbergbak, voor ieder kind één. Als er niet zoveel ruimte is op de grond, maak dan planken aan de muur en zet daarop opbergmanden. Hang de planken laag, zodat je kind er zelf bij kan. Klein spul, zoals Lego en Playmobil, stop je in transparante bakken, soort bij soort. Zo kun je makkelijk zien wat er in zit, maar slingert het niet rond.
Tot slot: Hou het leuk, je hoeft echt niet de hele dag op te ruimen. Zorg dat je 1 of 2 keer per dag opruimt, samen met je kinderen. Maak er een spel van en zet de kookwekker op 5 minuten: Wie heeft als eerste al zijn spullen opgeruimd? Je kunt je kinderen belonen met een sticker, wanneer er goed is opgeruimd.