Milieuvriendelijk schoonmaken doe je zó

vtwonen schoonmaken Beeld styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti
Beeld styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti

Wie wordt er niet blij van een schoon huis? Helaas zijn de meeste schoonmaakmiddelen niet zo goed voor het milieu. Wist je dat je met allerlei (goedkope) huismiddelen het huis ook spic en span krijgt? Beter voor het milieu én de portemonnee.

Lees verder onder de advertentie

Er is een aantal dingen dat je kunt doen om het milieu minder te belasten tijdens het schoonmaken. Zo kun je chemische schoonmaakmiddelen, zoals bleek, vermijden. Ga verder zuinig om met water en zorg dat je het zo min mogelijk vervuilt. Je boekt ook flinke winst met energiebesparing, dat betekent wassen op lage temperaturen en vaker de bezem erbij pakken. Ook is het beter om afval zoveel mogelijk te voorkomen en het goed te scheiden.

Schoonmaken met azijn en soda

Wist je dat je met azijn en soda ontzettend veel kunt schoonmaken in huis? De middelen van vroeger werken nog steeds en zijn in veel gevallen voldoende om alles in huis goed schoon te krijgen. Het is milieuvriendelijk en erg goedkoop. Ideaal dus! Hieronder een lijst met dingen die je met schoonmaakazijn en soda schoonmaakt:

  • Ramen, kozijnen en spiegels maak je streeploos schoon met lauw water en een scheut schoonmaakazijn
  • Vetaanslag in de keuken krijg je ook met azijn weg (meng het eventueel met water in een handige spuitfles)
  • Vlekken in het tapijt krijg je weg door te deppen met een doekje en een beetje azijn
  • Azijn is een geweldige kalkreiniger, bijvoorbeeld in de waterkoker (aanzetten met water en wat azijn) of de badkamer
  • Met soda maak je de tegels, wasbak, toilet en douche schoon
  • Je poetst met soda vieze plekken op de vloer weg
  • Koffie- en theeaanslag en vieze geurtjes uit de snijplank verwijder je ook met soda
Lees verder onder de advertentie

Ecologische schoonmaakmiddelen

Wil je liever toch aan de gang met schoonmaakmiddelen? Kies dan voor milieuvriendelijke producten en vermijd agressieve schoonmaakmiddelen. Of nog beter: maak natuurlijke schoonmaakmiddelen zelf! Regelmatig schoonmaken met een natuurlijke zeep of een allesreiniger is even hygiënisch en minder schadelijk voor het milieu. Vermijd daarnaast ook chemische ontstoppingsmiddelen. Kies voor de zuignap of gewone sodakorrels waar je heet water over giet voor het ontstoppen van een verstopte afvoer.

Zuinige apparaten

Schoonmaken doe je niet alleen met een schoonmaakmiddel en een poetsdoek. Tegenwoordig gebruik je ook een stofzuiger, wasmachine en misschien nog wel andere apparaten. Deze elektrische apparaten gebruiken energie en dat is niet zo goed voor het milieu. Let daarom bij het aanschaffen van een apparaat op het energielabel. Dat gaat ook heel wat schelen op de energierekening. Natuurlijk kun je ook proberen om iets minder vaak te stofzuigen en af en toe de stoffer en blik te pakken. Alle beetjes helpen!

Zuinig met water

Het spreekt misschien voor zich, maar het blijft toch belangrijk. Ga je het aanrecht afnemen, laat dan niet constant de kraan lopen. Was ook liever af in een bak met water, dan onder een lopende kraan. Zo bespaar je al snel enkele liters. Probeer ook zo min mogelijk warm of heet water te gebruiken. Het opwarmen van water kost namelijk gas en dat belast weer het milieu. Lees ook eens deze tips over het besparen van water. En ook niet onbelangrijk: houd het water schoon. Spoel dus geen chemische middelen het riool in die daar niet horen.

Lees verder onder de advertentie

Houd je aan de dosering

Goed doseren is belangrijk als je het milieu wilt sparen. Ga daarom zuinig om met de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Houd je aan de dosering op de verpakking, dat is echt voldoende. Het scheelt ook in de aanschaf van nieuwe reinigingsmiddelen en zorgt voor minder verpakkingsafval.

Milieuvriendelijk wassen

Tijdens het wassen van kleding valt vaak nog veel te besparen. Het is het best om op een lage temperatuur te wassen: 30 of 40 graden. In de meeste gevallen is dit voldoende om alles goed schoon te krijgen. Kies daarnaast voor een wasmachine met energielabel A+++ en gebruik de droger minder. Vaak kan de was ook buiten goed drogen. Was niet vaker dan nodig: als je kleding muf ruikt, hang het buiten (als het droog is) dan even uit. Heb je een vlek op je kleding? Draai je was dan niet langer, maar smeer er wat natuurlijke ossengalzeep op.