WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kaarsvet op de bank? Geen paniek: zo haal je kaarsvet uit stof

Nu het vroeger donker wordt, maken we het binnen graag gezellig. Een onmisbaar element is dan natuurlijk kaarslicht. Een paar van deze lichtpunten in huis zorgen voor een instant knus gevoel, maar o wee als er per ongeluk kaarsvet lekt. Geen nood, met deze tips haal je kaarsvet uit stof.

kandelaar kaarsen tafel
Bank Jax van HKliving, element vanaf € 499,- (vtwonen.nl). Wit kussen van Mrs.me € 99,- (homestede.nl). Blauw kussen € 49,-, ecru kussen € 49,-(couleurlocale.eu).

Daar gaat je stof… of niet?

Als er een beetje kaarsvet op de tafel drupt of per ongeluk op de vensterbank lekt, is er niet meteen nood aan de man. Even laten opdrogen en je breekt het er zo af. Maar hoe gaat dit bij een stoffen ondergrond? Gelukkig is je bank, tafelkleed of kledingstuk is prima te redden. Met deze tips is het kaarsvet er in no time uit.

Vóór het knoeien komt het stylen: lees hier hoe je met kaarsen extra sfeer in huis haalt.

Stap 1: laat het kaarsvet opdrogen

Allereerst is het belangrijk om vooral níét aan het kaarsvet te zitten of meteen te gaan wrijven of krabben. Hiermee wrijf je het zachte kaarsvet namelijk alleen maar dieper de stof in. Is er kaarsvet op een kledingstuk gekomen, dan kun je dit even in de vriezer leggen om het droogproces te versnellen. Je bank in de vriezer leggen gaat natuurlijk niet, maar met een paar ijsklontjes in een plastic zak op het kaarsvet leggen creëer je hetzelfde effect. Hierna volgt hetzelfde riedeltje als bij een harde ondergrond: breek het kaarsvet van de stof af. Hiermee verwijder je alvast de grootste brokken.

Stap 2: strijkt het kaarsvet uit de stof

Voor het overgebleven kaarsvet hebben we een handige truc. Leg een vel keukenpapier (of een andere absorberende papiersoort) op de vlek en zet hier een strijkbout op. Door de hitte trekt het vet in het keukenpapier. Het kaarsvet verdwijnt als sneeuw voor de zon! Pas wel op dat je de strijkbout niet te lang op de omliggende stof houdt, anders heb je straks in plaats van kaarsvet een donkere brandplek op de bank.

Stap 3: zet het laatste redmiddel in

Blijf je toch nog wat vet in de stof zien? Dan hebben we nog een laatste redmiddel: wasbenzine. Verdeel wat van dit goedje op een doek en dep het voorzichtig op de vlek. Herhaal dit een paar keer met een nieuw stuk doek met wat wasbenzine. Hierdoor lost het laatste restant kaarsvet zo op.

Schoonmaakhulpjes shoppen…

nog meer: schoonmaken