WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Oeps: zo vaak moet je de hondenmand écht wassen

Hondenbaasjes weten het maar al te goed: voor je trouwe viervoeter wil je het allerbeste. Een warme, comfortabele hondenmand komt dan ook niet op de laatste plaats. Om het niet alleen aangenaam maar ook hygiënisch te houden, is het wel van belang de hondenmand vaak te wassen. En da’s een stuk vaker dan je denkt, hoogstwaarschijnlijk.

vtwonen 06-2021 | veranda van de 2-onder-1-kapwoning met een lange tuinbank

Prominente plek in huis

Een hondenmand heeft vaak een prominente plek in huis. Omdat zo’n bed flink wat ruimte inneemt, loont het om goed na te denken over de plaatsing ervan. Ook voor je viervoeter zelf is een vaste plaats belangrijk, zodat het beestje precies weet waar het zijn plaats vinden kan. Je hond brengt er namelijk talloze uren door, om van lange boswandelingen en speelsessies buiten bij te komen.

Broedplaats voor bacteriën

Het oogt knus, en dat ís het ook. Maar toch zijn precies die talloze slaapuren de reden dat het van groot belang is om de hondenmand geregeld op te frissen. En ja, dat heeft ook veel te maken met die lange wandelingen. De mand van je hond is namelijk een broedplaats voor bacteriën. Wanneer je hond vervolgens opstaat en door het huis banjert, verspreidt hij al die bacteriën dus door het huis.

hal vloertegels donker hondenmand

Hoe lief je viervoeter ook is, in de mand verzamelen zich al snel

heel veel bacteriën.

LEES OOK
Een kat of hond in huis? Zó kies je het beste tapijt

Hondenmand wassen

Om dit te voorkomen, is het raadzaam om de mand wekelijks te wassen. Dat voelt wellicht wat vaak, maar om de boel fris te houden binnenshuis is het toch echt de beste keuze. Heb je een wasbare hondenmand? Dan kun je deze gewoon in de wasmachine wassen op zestig graden.

Mild wasmiddel

Honden vinden het belangrijk om hun eigen geur te blijven ruiken, dus blijf uit de buurt van té heftige wasmiddelen. Kies het liefst voor een een azijn of een mild wasmiddel, want op die manier zal de hondenmand nog wel vertrouwd aanvoelen voor je huisdier.

Geurtjes maskeren

Heb je geen wasbare mand maar bijvoorbeeld een rieten plek voor je hond in huis? Ga dan een paar keer per week met de stofzuiger in de weer, om de boel zo fris mogelijk te houden. Wanneer je last krijgt van heftige luchtjes, kun je de mand wekelijks buiten laten luchten. Een milde roomspray kan eventueel tussentijds ook wonderen doen om ongewenste geurtjes te maskeren.

Shop de mooiste hondenmanden

nog meer: schoonmaken