WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een koelkast grondig schoonmaken doe je zo

In de zomer zou je er bijna zelf in gaan zitten. Maar de koelkast is de plek om etenswaren en drankjes langer goed en koud te houden. En waar je dingen bewaart, worden dingen vies, zeker met geopende verpakkingen die kunnen gaan lekken. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt van de koelkast!

vtwonen 2-2020 | Binnenkijken in een rijtjeshuis in Heverlee | leefkeuken eethoek
De tafel in Amerikaanse notelaar, keuken en inbouwkast zijn door William gemaakt. Wire Chair van Eames voor Vitra, Tripp Trapp stoel van Stokke. Lampen boven tafel Torch Light van Established & Sons. Vloerkleed Jinzu.

Alles eruit

Een koelkast schoonmaken is geen klusje waar je uitgebreid de tijd voor kunt nemen. De gekoelde producten moeten immers zo snel mogelijk weer terug de kou in. Om te beginnen haal je alles uit de koelkast en check je meteen de houdbaarheidsdatum. Ook tegen lekkende pakjes en zakjes zeg je gedag. Neem alles af voordat het weer de schone koelkast in gaat. Plakkerige potjes zijn niet meer welkom.

Snel schoon en fris

Is de koelkast niet al te vies? Dan kun je deze afnemen met een doek en wat schoonmaakmiddel. Gebruik geen schuurspons of agressieve middelen. Dit kan de koelkast aantasten waardoor ie niet meer goed zal werken. Werk van boven naar beneden.

LEES OOK
Hacks om je keuken schoon te houden

Grondige reiniging

Kan de koelkast een grondigere reinigingsbeurt gebruiken? Haal dan ook alle planken en bakken uit de koelkast. Maak een sopje van water en wat schoonmaakmiddel. Je kunt het beste soda of een ander natuurlijk middel gebruiken. Eventuele schimmels verwijder je met een beetje olie. 

Vergeet de rubbers niet

Vaak over het hoofd gezien door mensen, maar wel de plek waar al het vuil ophoopt: de rubbers. Trek ze even goed uit elkaar en neem ze af met een sopje. Mocht je schimmel aantreffen dan kun je dit ook wegboenen met een zachte tandenborstel. Als je er zeker van wilt zijn dat alles weg is, gebruik dan een beetje bleekmiddel aangelengd met water. 

LEES OOK
10x de meest vergeten dingen tijdens het schoonmaken

Overheersende luchtjes

Heb je last van een sterke etensgeur in de koelkast? Bijvoorbeeld van kaas of een over het hoofd gezien stuk groente of fruit? Je kunt de geur makkelijk neutraliseren door een bakje azijn in de koelkast te zetten. Vaker last van vieze luchtjes? Dan kan een geurverdrijver in de koelkast jouw redding zijn.

nog meer: schoonmaken