Hacks om je keuken schoon te houden

beeld vtwonen Beeld

De keuken is niet alleen een van de meest gebruikte kamers in het huis, en ook de ruimte die veel tijd kost om schoon te houden. Gelukkig zijn er steeds meer snelle schoonmaaktrucs en moderne technieken om je keuken in weinig tijd toch spic en span te krijgen. Kijk, daar houden we van! (in samenwerking met Siemens Huishoudapparaten)

Lees verder onder de advertentie

Een blinkend schone oven

Wanneer het op de meest vervelende schoonmaakklussen in de keuken aankomt, staat het schoonmaken van de oven met stip op één. Wat nou als je dat voortaan kan skippen en je oven zichzelf schoonmaakt? De bakoven met pyrolyse van Siemens maakt dit mogelijk met het activeClean® zelfreinigende systeem. Met één druk op de knop veranderen de resten van bakken, raden en grillen bij hoge temperaturen in as. Het enige wat je nog hoeft te doen, is de resten afnemen met een doek.

Poetsadvies voor het aanrecht

Hoe je je aanrecht het beste schoonmaakt, hangt af van het materiaal waar het van gemaakt is. Vaak krijg je vanuit de fabrikant advies over de beste schoonmaakmiddelen voor jouw werkblad. Bij granieten werkbladen is het belangrijk om geen azijn te gebruiken, hier kan het graniet dof van worden of door beschadigen. Maar voor een aanrecht met tegels of kunststof is een mengsel van heet water en azijn juist wel weer dé manier. Voor een marmeren blad is een niet-schurend afwasmiddel met water voldoende voor de dagelijkse reiniging. En een houten blad kan dan weer niet zo goed tegen te veel vocht. Voor de kleinste hoekjes gebruik je een tandenborstel of satéprikker om vuil te verwijderen.

Zo ruikt je koelkast altijd fris

De binnenkant van de koelkast maak je schoon met een mengsel van twee eetlepels baking soda opgelost in een liter warm water. Gebruik eerst een vochtige doek en droog ’m na met een schone, droge doek. Gebruik liever geen zeep of schoonmaakmiddel. Hoewel het lekker ruikt, kan de geur in het eten trekken. Overheerst een bepaalde etensgeur in je koelkast? Zet er dan een kopje azijn in om de geur te neutraliseren.

De kookplaat schoonmaken zonder schrobben

Het afnemen van een inductiekookplaat gaat een stuk makkelijker dan het geboen van een plaat met gaspitten, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Wil je je kookplaat goed schoonmaken zonder ’m te beschadigen? Gebruik dan een schraper die hier speciaal voor bedoeld is. Door Care Club heel handig in deze complete set gestopt met alles wat je nodig hebt om kookplaten te reinigen. Via hun website kun je je trouwens ook heel handig op de regelmatige bezorging van de reinigings- en onderhoudsproducten in en rond je keuken abonneren.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Je afzuigkap weer als nieuw

Nog een tijdrovende keukenklus is het schoonmaken van de afzuigkap. De vettigheid die dit apparaat aantrekt, is hardnekkig en meestal pas met hard boenen te verwijderen. Wat lang niet iedereen weet is dat je de metalen filters van veel afzuigkappen gewoon in de vaatwasser kunt stoppen. Om te garanderen dat hij net zo goed blijft werken als bij aanschaf, kun je de CleanAir filter van Siemens van tijd tot tijd regenereren. Doe dit gedurende twee uur in een oven van ongeveer 200 °C en hij presteert weer als de beste. Rvs maak je snel schoon met olie. Doe wat slaolie of babyolie op keukenpapier en wrijf het rvs schoon. Door het dunne laagje dat achterblijft krijgt nieuw vuil ook minder vat op het materiaal.
En met werkbladafzuiging (het inductionAir systeem) heb je een kookplaat en afzuiging in één, dat is maar één keer schoonmaakwerk dus!

Bron: in samenwerking met Siemens Huishoudapparaten

Lees verder onder de advertentie