Do’s & don’ts voor het wassen van een douchegordijn

null Beeld Unsplash, Taylor Heery
Beeld Unsplash, Taylor Heery

Koop je met enige regelmaat een nieuw douchegordijn? Dat heb je natuurlijk al voor een prikkie, maar het is duurzamer om een douchegordijn te wassen. Als je het op de juiste manier aanpakt, straalt het douchegordijn weer als nieuw.

Lees verder onder de advertentie

Hoe vaak douchegordijn wassen?

Maak je geen zorgen, dat een douchegordijn snel vies wordt ligt niet aan jou. Het is immers een druk bezochte plek in huis en het kan lang vochtig zijn in de badkamer. Een nieuw douchegordijn kopen kan, maar is zeker niet nodig als je weet hoe je het douchegordijn goed kunt wassen. Het liefst doe je dit één keer per maand, maar vind je dat een beetje fanatiek, dan is één keer per seizoen ook een optie.

Douchegordijn in de wasmachine

Je kunt een douchegordijnen op verschillende manieren schoon krijgen, onder andere natuurlijk in de wasmachine. In deze vijf stappen krijg je het douchegordijn weer stralend schoon:

  1. Haal de ringen van het douchegordijn.
  2. Stop het gordijn, inclusief twee handdoeken, in de wasmachine. Doordat de handdoeken tegen het douchegordijn schuren wordt-ie beter schoon.
  3. Voeg een scheut wasmiddel en een beetje witte keukenazijn toe. Dat laatste kun je in het bakje gieten waar normaal gesproken wasverzachter in zit.
  4. Een fijnwas- of wolprogramma van 30 graden is prima. Als je warmer dan 40 graden wast heb je kans op een gesmolten douchegordijn.
  5. Hang het douchegordijn zo snel mogelijk op na het wassen om te drogen. Stop het niet in de droger, want dan smelt het douchegordijn misschien.
Lees verder onder de advertentie

Met de hand wassen

Was je het douchegordijn liever niet in de wasmachine? Geen probleem. Als je het met de hand doet moet je misschien iets langer wachten, maar het resultaat is net zo fijn:

  1. Verwijder de ringen en stop het douchegordijn in een emmer met warm water en een scheut schoonmaakazijn.
  2. Laat het douchegordijn een nacht weken.
  3. Borstel ’s ochtends het gordijn schoon en spoel het uit.
  4. Het douchegordijn kun je nat ophangen, hij droogt vanzelf wel weer.

Kalkaanslag verwijderen

Zit er kalkaanslag op het douchegordijn? Je kunt het wasmiddel vervangen door een vaatwastablet. Het is een vrij grof middel, maar daardoor heb je wel weer een kalkvrij douchegordijn. Hang het douchegordijn na het wasprogramma meteen op om te drogen.

Lees verder onder de advertentie

Ringen schoonmaken

Wil je graag alles spic en span? Leg dan ook de ringen in een teiltje met warm water en voeg er een beetje azijn aan toe. Als je dit doet tijdens het wasprogramma van het douchegordijn, scheelt het je tijd. Schrob ten slotte met een afwasborstel de ringen schoon onder de kraan en laat ze drogen aan de lucht.

Tijd voor een nieuw douchegordijn

Nu je weet hoe je een douchegordijn nieuw leven in blaast, wil je misschien wel voor een iets sierlijker en mogelijk duurder exemplaar gaan. Deze douchegordijnen zijn wat ons betreft om door een ringetje te halen:

Lees verder onder de advertentie