Stinkend doucheputje? Zo kom je er vanaf

Thermostatische doucheset Cross met kruisgreep in Black Steel (vtwonen.nl) Beeld vtwonen 01-2020 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 01-2020 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans

Loop je soms tegen een muur van stank aan zodra je de badkamer binnenstapt? Grote kans dat het uit het doucheputje komt. Niet zo gek als je bedenkt wat daar allemaal in verdwijnt… Niet te lang over nadenken, trek een paar handschoenen aan en volg de onderstaande tips op. Want alleen zo kom je van een stinkend doucheputje af.

Lees verder onder de advertentie

Waar komt die lucht vandaan?

Een doucheputje is een plek waar bacteriën zich graag nestelen. Ze kunnen er makkelijk op, tussen en onder gaan zitten. Dit komt voornamelijk door alle haren en zeepresten die door het putje worden gespoeld. Daarnaast zijn bacteriën en schimmels dol op warme en vochtige ruimtes. En wat is de badkamer? Juist...

De bacteriën en schimmels geven na een tijdje een nare geur af. Ook zorgen de zeepresten en haren die achterblijven ervoor dat het water minder goed wegloopt of zelfs helemaal niet. Het water dat blijft staan is vaak ook niet zo fris van geur.

LEES OOK
Stinkende gootsteen? Zo los je het op

Lees verder onder de advertentie

Wat kun je tegen een stinkend doucheputje doen?

Het antwoord is simpel: de boel even flink onder handen nemen. Maak de deksel van de afvoer los en verwijder zo veel mogelijk achtergebleven viezigheid. Komen de zeepresten en haren bijna uit het doucheputje gelopen? Dan kun je ook aan de slag met een ontstopper of plopper, mits die natuurlijk over het doucheputje past. Daarnaast kun je het putje ook eens proberen door te spoelen met kokendheet water.

Voor een nog grondigere schoonmaak kun je ook een eigen ontstoppingsmiddel maken. Dat is vrij simpel en de meeste mensen hebben de benodigdheden ervoor al in huis: azijn en soda. Giet een kopje met soda in het doucheputje en wacht zo’n vijf minuten tot je er een kopje azijn bij gooit. De soda en het azijn vormen een borrelend en schuimend papje. Laat dit een uur of twee intrekken om het vervolgens door te spoelen met kokend water. Hiermee zorg je ervoor dat het water weer helemaal goed door de afvoer vloeit. Heb je het idee dat dit niet echt heeft gewerkt? Dan kun je ook kiezen voor een meer hardnekkige en chemische ontstopper.

LEES OOK
Zo krijg je kalk uit de douche (ook de meest hardnekkige)

Lees verder onder de advertentie
null Beeld vtwonen 08-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 08-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Hoe kun je een stinkend doucheputje voorkomen?

Wil je voortaan voorkomen dat je doucheputje gaat stinken? Maak ’m dan na het gebruik van de douche meteen schoon. Spoel zeepresten die achterblijven in de douche goed weg voordat je de douche uitzet. Haal ook meteen de haren uit het putje, mochten deze erin achterblijven. Om het makkelijker te maken voor jezelf kun je ook een zeefje over het doucheputje plaatsen. Het is dan wel belangrijk om deze écht na elke douchebeurt te controleren. Het laatste wat je wilt is een overstromende douchebak.

Om de badkamer mee te stylen...

Lees verder onder de advertentie