5 tips voor het schoonmaken van de badkamervloer

Novilon vloer slaapkamer Kalk per m² € 29,50. Novilon vloer badkamer Mineraal per m² € 29,50.M.m.v. basiclabel.nl (houten kruk), skins.nl (shampoo van Le Labo), letoile.store (wit schaaltje, zeep, huisgeur), bymolle.com (houten droogrek), sostrenegrene.com (handdoek), zarahome.com (ovale juten mat), dille-kamille.nl (houten kam, tandenborstel). Overig privébezit. Beeld vtwonen 07-2021 | Productie Tanja Saarberg | Styling Marlies Does | Fotografie Peggy Janssen
Beeld vtwonen 07-2021 | Productie Tanja Saarberg | Styling Marlies Does | Fotografie Peggy Janssen

Ga je de badkamer schoonmaken, dan mag je zeker ook de badkamervloer goed onder handen nemen. Daar lopen veel en vaak (vieze) voeten overheen. Of je nou zwarte of witte tegels, beton of laminaat hebt liggen, met deze tips krijg je de badkamervloer weer spic en span.

Lees verder onder de advertentie

Het juiste schoonmaakmiddel kiezen

Voor je aan de schoonmaak begint, is het belangrijk dat je goed kijkt naar welke tegels je in de badkamer hebt liggen en welk schoonmaakmiddel je daar het best voor kunt gebruiken. Heb je bijvoorbeeld tegels van natuursteen, blijf dan uit de buurt van hardnekkige stoffen zoals een anti-kalkmiddel. Gebruik hiervoor liever een speciaal schoonmaakmiddel voor natuursteen, om de tegels mooi te houden.

Badkamervloer stofvrij maken

Een goed begin is het halve werk! Zorg dat je de badkamervloer stofvrij maakt. Dan hoef je je straks niet te ergeren aan stofjes die zich tijdens het dweilen laten verspreiden. Haal dus alles van de vloer, pak de stofzuiger uit de kast en zuig de badkamervloer om die te ontdoen van stofjes en vuil.

Badkamervloer schoonmaken met azijn

De badkamervloer schoonmaken hoeft echt geen grote klus te zijn. Met schoonmaakzijn kom je namelijk al een heel eind! Pak een lege spuitfles, doe er wat schoonmaakazijn in en leef je uit. Spray de badkamertegels goed in, laat het ongeveer een halfuur intrekken en boen vervolgens met de zachte kant van een spons de tegels schoon. Met een spons kun je de tegels vaak nog beter schoonmaken, omdat je preciezer te werk kan gaan en je er hardnekkig vuil makkelijker mee weg krijgt. Haal vervolgens nog een schone, vochtige doek over de vloer heen en laat het goed opdrogen. Liever niet op je knieën? Dan is er ook nog een badkamerreinigingsborstel met een lange steel, zo kun je de tegels goed schrobben zonder te veel te moeten bukken.

Lees verder onder de advertentie

Je kunt natuurlijk ook dweilen. Maak hiervoor een sopje met lauwwarm water en doe daar vervolgens eveneens een paar druppels schoonmaakazijn of allesreiniger in. Begin met de mop achterin de badkamer en werk dan langzaam naar voren toe. Vergeet vooral de plekken rondom een eventueel toilet niet, daaromheen zitten namelijk de meeste bacteriën en daar ontstaat ook de meeste verkleuring. Ga er nog een keer overheen met de vochtige dweil en laat het vervolgens goed drogen. Om de badkamervloer goed bij te houden, is het handig om een vloertrekker te kopen. Met een trekker veeg je water en vuil restloos weg. Et voilà: je hebt weer je stralende badkamer tegels terug.

Witte waas van de badkamervloer verwijderen

Heb je last van witte vlekken op de badkamertegels? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van kalkaanslag. Dit valt extra op als je een donkere vloer in de badkamer hebt liggen. Dit kun je oplossen door eerst met groene zeep en een schuursponsje zo veel mogelijk kalkresten te verwijderen. Als je dit vervolgens hebt weggespoeld kun je de schoonmaakazijn uit de kast halen. Maak een sopje van warm water en azijn. Smeer dit op de tegels die een witte waas hebben en laat het dan tot een halfuur intrekken. Blijf hierbij zoveel mogelijk weg van de kitrand, deze kan hier namelijk door losraken. Spoel goed na met warm water en wrijf het vervolgens goed droog met een droge doek.

Voegen badkamertegels schoonmaken

Als je een gietvloer hebt, hoef je je niet zo’n zorgen te maken over vuile voegen. Maar als je tegels hebt kan het zijn dat de voegen niet meer zo wit zijn als voorheen. Als je de hele badkamervloer onder handen neemt, worden daar de voegen ook al een stuk schoner van. Wil je de voegen nog beter schoonmaken, dan kun je dit het best doen met een oude tandenborstel of een schuurspons. Gebruik daarbij een bleekmiddel of een krachtig schoonmaakmiddel (vermijd dat zoals hierboven uitgelegd dus bij natuursteen) en boen daarmee over de voegen. Wrijf er met een droge doek nog even overheen en de voegen van de badkamervloer zien er weer als nieuw uit.

Lees verder onder de advertentie

Tip: om de badkamer schoon te houden, raden we aan om minimaal één keer per week of per twee weken de vloer te schrobben. Zet lekker een raampje open zodat de chemische geuren kunnen ontsnappen en je er een fris gevoel aan overhoudt.