WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit is hoe (vaak) je je koffiezetapparaat het best kunt schoonmaken

Als koffiefanaat heb je liever niet dat je trouwe koffiezetapparaat er op een ochtend mee ophoudt. Al helemaal niet als je dat bakkie pleur precíés op dat moment zo hard nodig hebt. De kans dat dat gebeurt bestaat natuurlijk altijd, maar die houd je het liefst zo klein mogelijk. Het koffiezetapparaat geregeld schoonmaken is dan geen overbodige luxe. Maar hoe vaak moet je dat eigenlijk doen?

bruine keuken marmer
Keuken Dark Oak zoals getoond, exclusief accessoires € 19.950 | M.m.v zarahome.com (opbergpot en bord met bordenstandaard), casagitane.com (schaal op poot), vtwonen.nl (glazen en servies van vtwonen), sjostrandcoffee.nl (koffiezetapparaat en melkopschuimer), vtwonen.nl (dienblad en theepot van Serax, waterkoker Sowden van Hay), thefinestore.com (dienblad). Overig privébezit.

Grondige onderhoudsbeurt

Schrik niet: je koffiezetapparaat schoonmaken moet waarschijnlijk een stuk vaker dan je denkt en doet. En dan hebben we het niet alleen over de buitenkant van het apparaat, waar je even een doekje overheen haalt. Lief zijn voor de binnenkant is voor de levensduur extra belangrijk. Voor de smaak van je koffie ook, trouwens. Weten hoe je thuis de lekkerste koffie maakt? Zo haal jij de barista in jezelf naar boven.

Koffiezetapparaat spoelen

Laten we beginnen bij iets wat je heel regelmatig moet doen: de machine spoelen. Experts raden aan om zo’n reinigingsbeurt dagelijks (!) op het programma te zetten. Zo ga je eventuele verstoppingen het best tegen. In het ideale geval doe je dit bijvoorbeeld ’s morgens en ’s avonds. Hoe vaker, hoe beter. Eens per dag spoelen kan in elk geval allesbehalve kwaad.

En vergeet ook niet om de losse onderdelen van het apparaat eens in de paar dagen mee te nemen in de vaatwasser, of was ze grondig met de hand af. 

LEES OOK
Koffiebar aan huis: met deze items creëer je een verplaatsbare koffiecorner

Ontkalken van het koffiezetapparaat

Dan heb je nog twee acties die je geregeld uit moet voeren om je machine zo lang mogelijk mee te laten gaan: ontkalken en reinigen. Die volgorde kun je trouwens ook het best aanhouden. Door het koffiezetapparaat te ontkalken, lost eventuele kalkaanslag op, samen met mogelijke bacteriën die daar in zitten – en dat zijn er nog wel wat. Doe dit eens in de twee à drie maanden, dan zit je in elk geval goed. De temperatuur van de koffie wordt er beter van en dat zorgt er weer voor dat je bakkie (nóg) lekkerder smaakt. Geen zin om dure schoonmaakmiddelen te kopen? Maak de ontkalker gemakkelijk zelf.

Reinigen van het koffiezetapparaat

Dan nog even over het reinigen van het koffiezetapparaat. Het is aan te raden om dit elke drie weken te doen, met bijvoorbeeld een reinigingstablet. Zo’n tablet verwijdert eventuele koffieaanslag. Voor zo’n reinigingsbeurt kun je trouwens het best speciale koffiemachinereiniger gebruiken, volgens experts. Dat werkt beter dan een huis-, tuin- en keukenproduct als afwasmiddel. 

Bron: Libelle. Voor jouw dagelijkse updates over royalty, entertainment, reizen, koken, bijzondere interviews, aangrijpende verhalen, columns en nog veel meer.

Moois voor jouw koffiemoment

nog meer: schoonmaken