De wol kan de was doen: droogballen

wasmand l – lichtgrijs – 62,5 cm – 49- (HAY), wasdroogballen – 3x 7,5 cm – wol vilt- 14,95 (Dille & Kamille), Wasknijpers 36 stuks – hout – 3,95 (Dille & Kamille), Beeld styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti
Beeld styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti

We worden niet blij van de lange tijden die verschijnen op de wasmachine en droger. Zeker niet als we een specifiek kledingstuk uit die wasbeurt nodig hebben voor een leuke avond. Gelukkig zijn er droogballen! Lees hier meer over wat het is, welke soorten er zijn en hoe je ze gebruikt.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn droogballen?

Droogballen zijn ongeveer zo groot als tennisballen. Ze zijn er in verschillende materialen en vormen. Zo zijn er bollen van plastic, die vaak nopjes of kleine puntjes hebben. Er zijn ook ballen van wol of vilt. Het basisprincipe werkt hetzelfde. Ze zijn goed voor het milieu omdat ze de droogtijd met 25% kunnen verkorten. Ze nemen vocht op uit de lucht in de droger wat helpt om de droogtijd te verkorten. Dat scheelt energie en je geniet sneller van die ene top die je zo graag aan wilt.

Droogballen verkorten niet alleen de droogtijd. Ze zorgen er ook voor dat de was zachter is, minder kreukt en niet statisch wordt. Daarnaast verdelen de ballen het wasgoed goed over de trommel. Dit zorgt ervoor dat het natte wasgoed geen bal kan vormen en verkort zo de droogtijd. Heb je een jas of dekbed met donsvulling? Dan is het aan te raden om droogballen erbij te stoppen in de droger. Dit zorgt ervoor dat de vulling op de juiste plek blijft.

Plastic tegenover wol

Er bestaan dus meerdere soorten droogballen: plastic en wol of vilt. De plastic varianten zijn vaak wat zwaarder en helpen beter om het wasgoed te verspreiden over de trommel. Een nadeel hiervan is dat het meer geluid maakt. Ook kunnen er bij hoge temperaturen chemicaliën vrijkomen van het plastic. Een voordeel is dat deze ballen hun vorm behouden.

Lees verder onder de advertentie

Gebruik je liever natuurlijke materialen? Kies dan bollen van wol of vilt. Deze zijn stiller dan de plastic variant en veranderen tijdens het drogen wat van vorm. Dat komt doordat ze het vocht opnemen. Het droogproces versnelt zo een stuk. Voor het uit elkaar houden van het wasgoed werkt het minder effectief, omdat ze zachter zijn.

Hoe gebruik je droogballen?

Doe de ballen bij het wasgoed wanneer je deze in de droger stopt. Drie droogballen per droogbeurt is voldoende voor een volle zachte en snelle was. Als je de droger voor de helft hebt gevuld, gebruik je twee droogballen. Je kunt afwisselen met de aantallen en uitproberen hoeveel droogballen het beste bij de machine past. Hoeveel ballen je in de droger stopt, varieert dus. Verschillende websites noemen andere verhoudingen, maar over het algemeen wordt aangeraden om drie tot zes ballen in de droger te stoppen.

Handige tip: sprenkel een paar druppels wasparfum op de droogballen. Dan komt de was lekker geurend uit de droger en heb je dubbel plezier.

Lees verder onder de advertentie
wasdroogballen – 3x 7,5 cm – wolvilt- 14,95 (Dille & Kamille), Wasknijpers 36 stuks – hout – 3,95 (Dille & Kamille), teil zwart van gerecycled palstix– (Mijn stijl) Beeld styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | styling assistentie Paolo Roseti
Beeld styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | styling assistentie Paolo Roseti

Hoe onderhoud je droogballen?

Droogballen kun je een lange tijd gebruiken, ze kunnen namelijk tot 1.000 wasbeurten meegaan. De ballen van wol kunnen wel wat kleiner worden, maar als je ze wast worden ze weer wat groter. Het is daarnaast ook handig om ze af en toe te wassen om de geur van het wasparfum eruit te wassen. Hiervoor kun je een oude panty gebruiken. Je doet de droogballen één voor één in de panty en maakt na elke bal een knoop. Je wast ze vervolgens het beste op een kort programma op 40 graden. Na het wassen haal je ze uit de panty en dan kunnen ze de droger weer in.