WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bakken met kerst? Met deze tips houd je de oven schoon

De kerstdagen staan weer voor de deur, dus het bakken en braden kan ook weer beginnen. Ben je van plan om flink de keuken in te duiken? Dan is de oven waarschijnlijk je beste vriend. Bij intensief gebruik van de kan deze – helaas – wel snel vies worden. Met deze tips houd je de oven zo goed mogelijk schoon. Zodat jij lekker kunt bakken.

koelkast keuken
Verf muur boven het aanrecht Sandy Beach Flexa Elektrisch bedienbare rolgordijnen Cera 7378 van Luxaflex Woninginrichting-Aanhuis.nl Keukenlampen van Karizma Luce Bedrijfsverlichting.nl vtwonen tegels by Douglas & Jones Mediterranea Camouflage Glans 13,2×40 cm Douglas & Jones vtwonen keuken met composiet blad strato grey Mandemakers Inductiekookplaat met afzuiging Serie 6 Bosch Compacte oven met magnetron Serie 8 carbon black Bosch Volledig geïntegreerde vaatwasser XXL 2169 Serie 8 Bosch Ovalen dienblad Achille Ibride In de wandkasten: Borden vtwonen Vaas met handvat vtwonen Wijnglazen Swirl vtwonen Mokken vtwonen Overig privébezit

Tip 1: een plaat eronder

Om de oven zo schoon mogelijk te houden gebruik je het best zo vaak mogelijk een bakplaat in plaats van een rek. Op deze manier vallen de kruimels niet door de gaten en hoef je alleen de plaat schoon te maken. Leg je toch iets op het rek? Laat de plaat er dan onder zitten. Na het bakken spoel je de plaat snel af en je zult zien dat de rest van de oven minder vies is.

Tip 2: aluminiumfolie

Ga je vlees of groente in de oven roosteren? Dit zorgt voor veel vet waardoor de oven snel vies wordt. Hier is een oplossing voor: aluminiumfolie. Het eerste deel van het roosteren kun je het eten namelijk verpakken in deze folie. Dit zorgt ervoor dat er minder vet afgegeven wordt. Haal de folie er na een tijdje af en leg het eten nog even in de oven. Zo wordt het lekker knapperig. Bij vlees kun je het eerst koken en daarna de stappen hierboven volgen.

LEES OOK
Weinig tijd? Zo krijg je de oven schoon terwijl je slaapt

Tip 3: in een dichte bak

Wist je dat de oven vet wordt van de stoom dat van het eten afkomt? Dit verminder je door het eten in afgesloten schalen erin te doen. Ovenschalen koop je meestal met een deksel die je misschien niet altijd gebruikt. Maar door de deksel komt er minder stoom uit de schaal, waardoor de oven weer minder vies wordt. Dit hoeft natuurlijk niet bij elke maaltijd!

Tip 4: glas schoonmaken

Niet alleen de binnenkant van de oven wordt gauw vies, ook zie je snel vlekken op het glas. Het is goed om dit regelmatig schoon te maken. Zo zorg je ervoor dat je later niet met de gebakken peren zit. Laat na het gebruik eerst de ovendeur afkoelen en haal er daarna een vochtige vaatdoek overheen. Blijft er toch nog wat vuil achter? Schraap dit eraf met een glaskrabber en doe er daarna nog wat water overheen. Zo is het glas binnen no-time schoon.

Wist je dat je ook de binnenkant van de ovendeur schoon kunt maken? Als je de gebruiksaanwijzing nog hebt vind je daar – als het goed is – in terug hoe je het glas uit de deur haalt. Ga wel zorgvuldig te werk anders gaat de oven stuk. Als het glas eruit is kun je dit schoonmaken met een vochtig doekje en keukenontvetterspray.

Tip 5: rommel opruimen

Als je de oven goed schoon wilt houden, moet je ‘m regelmatig goed onder de loep nemen. Denk aan – na gebruik van de oven uiteraard – de kruimels eruit halen en de platen schoonmaken. Dit zorgt er voor dat de oven na een paar keer bakken niet té vies is. Meer over het schoonmaken van de oven? Lees in dit stappenplan hoe je dit het best kan doen

Voor een opgeruimd aanrecht…

nog meer: schoonmaken