WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Aluminium schoonmaken: de do’s en don’ts

Aluminium vind je overal in en rondom het huis. Denk aan (tuin)meubels, fietswielen en kozijnen, maar ook de afzuigkap, pannen en een aluminium aanrechtblad. Schoonmaken doe je meestal eenvoudig met wat afwasmiddel en een spons. Is het materiaal dof geworden of geeft het aluminium zwart af. Dat is een andere aanpak nodig. Ontdek de do’s en don’ts voor het schoonmaken van aluminium en poets het in een handomdraai weer blinkend schoon. 

industriële hanglamp aluminium eettafel

Waarom moet je aluminium schoonmaken?

Aluminium is een hele sterke, maar ook lichte metaalsoort. Het is buigzaam, kan goed tegen hitte en roest niet. Niet gek dus dat het zowel binnen als buiten veel wordt toegepast. Maar dit betekent niet dat deze metaalsoort onaantastbaar is. Wanneer aluminium in aanraking komt met zuurstof en vocht ontstaat er oxidatie, wat een witte waas op het materiaal achterlaat. Deze oxidatielaag beschermt het aluminium, maar zorgt voor een dof effect. In combinatie met vuil geeft aluminium soms ook zwart af. Wil je de glans terugbrengen? Dan is het aluminium schoonmaken de oplossing. 

Niet doen: aluminium schoonmaken met zuur 

Vaak wordt het aangeraden om aluminium schoon te maken met producten die natuurlijk zuur bevatten. Denk aan azijn en citroensap, maar ook baking soda en ketchup zouden slimme keuzes zijn voor het poetsen van aluminium. Maar niets is minder waar. Aluminium schoonmaken met zuur is juist geen goed idee. Het zuur bijt in het materiaal, wat ervoor zorgt dat het aluminium beschadigt en juist extra kan oxideren. Roestvrij staal (rvs) heeft dezelfde look als aluminium. Dit materiaal schoonmaken kan wél met deze producten.   

Aluminium schoonmaken met een speciaal reinigingsmiddel

Aluminium schoonmaken met zuur is dus geen goed idee. Water is vaak al voldoende voor het reinigen van aluminium. Heeft dit toch niet het gewenste effect? Dan kun je ook kiezen voor een speciaal reinigingsmiddel voor het schoonmaken van aluminium. Gebruik hiervoor liever geen chemische schoonmaak- of schuurmiddelen. Hierdoor beschadigt het aluminium en kunnen er krassen ontstaan. Wel kun je een pH-neutraal reinigingsmiddel gebruiken om het aluminium te poetsen. Groene zeep bijvoorbeeld, of een speciaal reinigingsmiddel voor aluminium. Spoel het aluminium na het reinigen altijd af met water en maak het droog met een microvezeldoek of keukenpapier. 

Pannen van aluminium schoonmaken

Aluminium pannen zijn lichtgewicht en kunnen goed tegen hoge temperaturen. Het voordeel van de varianten zonder antiaanbaklaag is dat het PFAS-vrije pannen zijn. Hierdoor krijg je zelf geen schadelijke stoffen binnen en komt je parkiet ook niet in ademnood als jij weer eens staat te koken. Om een pan van aluminium schoon te maken wordt het vaak afgeraden hem na het koken in de vaatwasser te zetten. Dit beschadigt de pan en laat hem minder lang meegaan. Na het koken is afspoelen met heet water eigenlijk al voldoende om pannen van aluminium schoon te maken. Geeft de aluminium pan zwart af of zit er hardnekkig vuil in? Zet een laagje water in de pan, voeg een gepelde ui toe en laat dit zo’n tien minuten koken. Hierna zijn de aangekoekte resten zo te verwijderen en kun je de pan weer schoon en droog opbergen.

Verweerd aluminium reinigen

Hoe meer aluminium wordt blootgesteld aan vocht en zuurstof, hoe sneller het materiaal verweert. Het is dus belangrijk om dit regelmatig schoon te maken. Veeg eerst het vuil weg met een zachte doek of borstel. Gebruik vervolgens voor het reinigen van aluminium kozijnen of tuinmeubels alleen wat mild schoonmaakmiddel en een spons. Bij erg verweerd aluminium is reinigen met sop niet altijd voldoende omdat de oxidatielaag te dik is. Wrijf in dit geval heel voorzichtig een schuurspons over het aluminium om de aanslag te verwijderen. Je krijgt het nooit meer als nieuw, maar de meeste aanslag krijg je er zo wel af. Na het schoonmaken spoel je het aluminium schoon en droog je het af. 

Geoxideerd aluminium behandelen

Heb je het aluminium helemaal schoongemaakt? Door geoxideerd aluminium te behandelen na het schoonmaken zorg je ervoor dat het langer blijft glanzen. Gebruik metaalpoets voor aluminium om het materiaal te reinigen en behandel geoxideerd aluminium daarna met een speciale was voor extra bescherming. Zeker bij aluminium producten die vaak worden blootgesteld aan vocht en vuil is dit verstandig. Autobanden, tuinmeubels en kozijnen bijvoorbeeld. Vanwege de mogelijk giftige stoffen is dit voor pannen en keukengerei niet aan te raden.

Heb je na het aluminium schoonmaken de smaak te pakken? Reinig ook andere producten in huis. Zorg voor een blinkende vaat en pak de vaatwasser aan. Bekijk deze tips voor het reinigen van de vaatwasser.

Voor een fris huis…

nog meer: schoonmaken