5 tips om koper weer te laten blinken

beeld vtwonen Beeld vtwonen december 2013 | fotografie James Stokes | styling Judith Dekker
Beeld vtwonen december 2013 | fotografie James Stokes | styling Judith Dekker

Koper is een prachtig materiaal om in huis te halen, maar helaas blijft het niet altijd blinkend schoon. Door invloeden van buiten, zoals zwavel in de lucht, kan het dof worden. Als er een poos helemaal niet naar het koper wordt omgekeken, dan kan het zelfs groen uitslaan. Gelukkig zijn er een paar trucs om koperen accessoires weer schitterend schoon te krijgen. Zo kun je koper weer laten blinken.

Lees verder onder de advertentie

Koper laten blinken met citroen

Is het koper dof uitgeslagen? Citroen laat het weer blinken. Poets het koper op met een doek en wat citroensap. Breng eerst het sap aan en neem het koper vervolgens af met een schone en natte doek. Er blijven namelijk geen resten achter en het ruikt ook nog eens lekker.

LEES OOK
Dit kun je allemaal schoonmaken met citroen

As

Een koperen schaal – of een andere accessoire zonder al te veel kieren en hoeken – weer laten schitteren, kun je ook met behulp van as doen. Gooi de asresten uit een vuurkorf of open haard dan ook niet direct weg. Neem een niet al te pluizige doek of een stuk keukenpapier en wat van het as. Wrijf en poets hiermee over het koper tot het glanst.

Lees verder onder de advertentie

Azijn, zout en bloem als koperpoets

Er zijn allerlei middelen op de markt om koper te poetsen, zoals Brasso koperpoets. Dat kan handig zijn als het koper niet alleen dof is, maar ook verweerd of verroest. Toch kun je aangetast koper ook prima schoonmaken met een huis-tuin-en-keukenmiddel. Meng wat azijn, zout en bloem door elkaar tot een mengsel. De bloem werkt als een licht schuurmiddel. Breng dit aan op het koper en poetsen maar. Neem af met een natte en schone doek, tot het koper weer schoon en glanzend is. Ook handig voor koperen pannen!

LEES OOK
Pannen schoonmaken: zo gaan ze het langst mee

Cola en tandpasta

Soms heeft het schoonmaken van sterk aangetast koper geen zin meer. Als het koper groen is uitgeslagen, zit de verwering ook in het metaal zelf. Toch hoef je de kringloopvondst of antiek koper dan niet meteen gedag te zeggen. Probeer het koperen voorwerp eens een uur in een bad van cola te laten weken. Poets vervolgens even na en dikke kans dat het weer glanst. Tandpasta kan trouwens ook nog weleens helpen. Een laatste optie is om zelf met een polijstmachine aan de slag te gaan of een expert in te huren. Toch hebben verweerde producten ook zo hun charme.

Lees verder onder de advertentie

Koper glanzend houden

Wil je koperen voorwerpen niet elke twee weken hoeven poetsen? Gelukkig zijn daar ook middelen voor. Zo heeft HG de koper-nooit-meer-poetsen-finish spray. Dat klinkt toch als muziek in de oren? Je zou het ook met haarspray kunnen proberen, maar let op met heel plakkerige sprays. Deze houden stof en pluisjes vast als een magneet en dan heb je weer een ander probleem.

Koperen items scoren…

Bron: Beeld: vtwonen december 2013 | fotografie James Stokes | styling Judith Dekker

Lees verder onder de advertentie