Metaal verven is een makkie met deze 4 stappen

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen special DIY 3 | styling Kim van Rossenberg  | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen special DIY 3 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Met een lik verf geef je onderdelen van metaal zo een nieuwe look. Denk aan radiatoren, een kast van metaal, deurposten of het tuinhek. Metaal verven is niet hetzelfde als de muren van een nieuwe laag verf voorzien. Ontdek de belangrijkste aandachtspunten voor het schilderen van metaal en hoe je dit in vier simpele stappen aanpakt. 

Lees verder onder de advertentie

Wat is metaal?

Metaal is een verzamelnaam voor een groep scheikundige elementen met dezelfde kenmerken. Zo hebben deze stoffen een glanzend uiterlijk, zijn ze vervormbaar bij hoge temperaturen, geleiden ze elektriciteit en corroderen ze in aanraking met zuurstof en water. Meestal is metaal een combinatie van verschillende elementen, ook wel legering genoemd. Vanwege deze elementen is metaal verven anders dan bijvoorbeeld het schilderen van hout of een muur. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ferrometalen en non-ferrometalen. Ferrometalen bestaan voor het grootste deel uit ijzer en zijn magnetisch, terwijl dit bij non-ferrometalen juist niet het geval is. Voorbeelden van ferrometaal zijn staal, gietijzer en roestrvij staal (rvs). Non-ferrometalen zijn aluminium, koper, zink en messing.

Metaal in en rondom het huis

Je komt metaal in en rondom het huis vaker tegen dan je misschien denkt. Radiatoren werden vroeger gemaakt van gietijzer, maar tegenwoordig zijn deze vooral van aluminium of staal. Ook leidingen in huis zijn vaak van metaal gemaakt, al worden die steeds vaker vervangen door kunststof varianten. En wat dacht je van aluminium kozijnen, een stalen tuinhek of een aluminium deur als scheidingswand? Daarnaast wordt metaal regelmatig verwerkt in meubels. Denk aan een volledig metalen buffetkast of een wandrek van hout en staal. Hiermee geef je het interieur een stoere uitstraling. Perfect voor een industriële woonstijl of om een edgy touch te geven aan een romantisch of klassiek interieur.

Metaal verven in 4 stappen

Heb je een metalen item in huis en wil je die van een andere kleur voorzien? Je kunt metaal voor binnen én buiten prima verven. Volg alleen wel onderstaande stappen voor het beste eindresultaat.

Lees verder onder de advertentie
  1. Zorg voor een goede voorbereiding

Voordat je met de verfkwast aan de slag gaat is het belangrijk dat je zorgt voor een vet-, stof- en vuilvrije ondergrond. Schuur het metaal met schuurpapier licht op en maak het oppervlak stofvrij met een stofdoek of zachte borstel. Maak het item vervolgens vetvrij met een speciale metaalontvetter. Die haal je bij de bouwmarkt of speciale verfwinkels. Spoel het oppervlak af om vuil en resten van de ontvetter te verwijderen. Ga je metaal overschilderen? Verwijder dan eventueel roest met een staalborstel en maak daarna het oppervlak vet-, stof- en vuilvrij.

  1. Bepaal welk soort metaal je gaat verven
Lees verder onder de advertentie

Omdat ferrometaal en non-ferrometaal andere eigenschappen hebben is het belangrijk om te bepalen wel welk soort metaal je wilt verven. Hier kom je eenvoudig achter door er een magneet bij te houden. Is het magnetisch? Dan heb je te maken met ferrometaal. Zo niet, dan is het non-ferrometaal.

  1. Breng een primer aan

Een primer – ook wel grondverf genoemd – zorgt ervoor dat de verf goed hecht, waterdicht is en voorkomt roest . Je kunt ferrometaal verven zonder primer, maar voor het beste resultaat is het raadzaam om dit toch te gebruiken. Gebruik hiervoor een speciale metaalprimer die geschikt is voor het type metaal dat je gaat schilderen. Let er ook op dat je een primer voor binnen of buiten gebruikt. Voor de beste hechting van de verf is het aan te raden om twee grondlagen aan te brengen.

Lees verder onder de advertentie
  1. Kies de juiste verf

Ga je verf voor metaal uitkiezen? Vanwege de specifieke eigenschappen is metaal verven met gewone verf niet verstandig. De kans is groot dat het snel beschadigt en afbladdert. Gebruik daarom speciale metaalverf. Ga je buiten aan de slag met het verven van metalen kozijnen? Zorg dan voor buitenlak voor metaal. Dit is bestand tegen de weersinvloeden. Een metaal verfspray is handig als je snel klaar wilt zijn. Verven met een spuitbus is vaak een stuk makkelijker en zorgt voor een egaler resultaat dan wanneer je een kwast gebruikt. Ideaal bijvoorbeeld voor het verven van een metalen kast. Extra handig: als de klus is geklaard hoef je geen verfkwasten schoon te maken. Kies bij het schilderen van een radiator voor speciale radiatorverf. Dat is bestand tegen grote temperatuurverschillen. Breng de verf altijd aan op een koude radiator. Verf het metaal in twee lagen voor het beste resultaat.

Met bovenstaande vier stappen wordt metaal verven een makkie. Wil je het hele huis een facelift geven? Doe inspiratie op met deze verftips.

Lees verder onder de advertentie

Moois voor in huis…

Bron: Beeld: vtwonen special DIY 3 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans