1. Maak een moodboard
First things first: inspiratie opdoen. Keukens zijn er immers in allerlei stijlen, soorten, kleuren en maten. En ja, dat kan best overweldigend zijn. Wel zo slim dus om van tevoren je keukenwensen in beeld te brengen. Maak daarom een moodboard met stijlen, stalen en kleuren die je mooi vindt. Blader door woontijdschriften om inspirerende afbeeldingen te verzamelen of zoek foto's op Pinterest om te ontdekken welke stijl het beste bij je past.
2. Bepaal de functie en plek
Is de keuken bij jou thuis de plek waar het hele gezin samenkomt? Dan heeft dat ongetwijfeld invloed op de opstelling en indeling van de ruimte. Denk dus goed na over de functie van de nieuwe keuken en hoe je 'm gebruikt. Kook je graag samen of sta je het liefst alleen in de keuken? Bedenk ook waar in huis je jouw keuken precies wilt hebben. Zo bevindt de keuken zich tegenwoordig steeds vaker in het midden van het huis als dé centrale spot.
3. Beken kleur (of juist niet)
Minstens zo belangrijk is de keuze voor materialen en kleuren. Die hebben veel invloed op de sfeer en uitstraling van je keuken. Luxe natuursteen heeft weer een heel andere look dan warm en tijdloos hout. Een combinatie van verschillende materialen kan ook heel mooi zijn. Dol op kleur? Denk dan aan gekleurde keukenkasten of een gekleurde muur. Ook tof: breng kleuraccenten aan in accessoires, zoals een waterkoker of espressomachine in een verrassende tint.
4. Eilandkeuken of L-keuken?
Van een leefbare L-keuken (dus met een hoek) tot een royaal kookeiland: de ideale keukenopstelling is voor iedereen anders. Stylist Fietje kiest in aflevering 12 van Weer verliefd op je huis voor een ruimtebesparende, rechte keuken. Parallel aan de keuken zijn hoge inbouwkasten geplaatst voor lekker veel opbergruimte. Twijfel je over de keukenopstelling? Schroom dan niet om hier hulp bij in te schakelen. Zo denken de experts van Mandemakers Keukens graag met je mee over de ideale keukenopstelling.
5. Onmisbare keukentools
Welke apparatuur mag écht niet ontbreken in de keuken? Voor de één is een riante dubbeldeurs-koelkast onmisbaar, voor de ander is een keuken niet compleet zonder stoomoven. Of misschien is een wijnklimaatkast voor jou wel het toppunt van luxe. Verliefd op een groot vrijstaand fornuis? Dan is het misschien slim om op andere fronten concessies te doen. Tip: start bij de keukenapparaten die je het meest gebruikt en kies zo de juiste apparatuur en accessoires.
6. Maak het persoonlijk
Door bijzondere elementen toe te voegen krijgt een keukenontwerp nog meer persoonlijkheid. Verzamel je al jaren mooi servies, stal deze verzameling dan uit in een servieskast. Ook koperen pannen mogen gezien worden, bijvoorbeeld aan een groot hangend pannenrek. Onderschat ook niet de kracht van mooie keukenaccessoires, zoals een kleurrijk peper- en zoutstel of een vintage koffiepot: hiermee druk je een persoonlijke stempel op je gloednieuwe keuken.
Kun jij ook niet wachten om met je keuken aan de slag te gaan? Met de nieuwe service Mandemakers bij u thuis zit je goed. De experts van Mandemakers Keukens komen graag vrijblijvend bij je langs om jouw wensen voor je droomkeuken tot leven te brengen.