Van hexagon tot XXL-tegel: deze sfeermakers wil je in huis

In samenwerking met Jan Groen Tegels

null Beeld

Van mini tot maxi en van rechthoekig tot hexagon: tegels zijn er in alle vormen, kleuren en maten. Speel met het legpatroon en één ding is zeker: deze sfeermakers geven elke ruimte direct een unieke uitstraling.

Lees verder onder de advertentie

Luxueuze hexagons

Hexagontegels – ook bekend als honingraattegels – zien we steeds vaker in het interieur. Snappen we, want deze zeshoekige tegels zorgen dankzij het geometrische patroon voor een frisse dynamiek. Ideaal dus om rechte lijnen mee te doorbreken in een ruimte. En ja, dat werkt vrijwel overal in huis: van keuken tot badkamer. Betegel bijvoorbeeld één wand in de badkamer met zeegroene hexagontegels. Zo springt die gekleurde wand eruit, zeker wanneer je voor de overige wanden en vloer een rustige, rechthoekige tegel kiest.

null Beeld

Verticaal statement

Wil je een ruimte optisch groter laten lijken? Kies dan voor langwerpige, smalle tegels die je verticaal plaatst. Zo benadruk je de hoogte van de ruimte. Til bijvoorbeeld je keuken – letterlijk – naar een hoger niveau met glanzende, verticale tegels op de achterwand. Dit is ook nog eens praktisch, want keramische tegels zijn oersterk, kras- en kleurvast én makkelijk schoon te maken. Hoe hoog je de achterwand bedekt met tegels, bepaal je zelf. Maar onthoud: hoe meer rijen van deze smalle tegels je aanbrengt, hoe hoger de ruimte lijkt.

Lees verder onder de advertentie
null Beeld

Formaat XXL

Uitpakken met extra grote tegels? Goed idee. Dit zorgt voor een ruimtelijk gevoel én voor rust en eenheid in bijvoorbeeld de woon-, slaap- of badkamer. Een fijne bijkomstigheid is dat XXL-tegels (ook wel ‘slabs’ genoemd) onderhoudsvriendelijker zijn dan kleine tegels, omdat er minder voegen aanwezig zijn. Sommige tegelplaten zijn zo groot dat ze van de vloer tot aan het plafond reiken.

null Beeld
Lees verder onder de advertentie

Verrassende visgraattegels

Naast de keuze voor de tegel is ook het legpatroon sfeerbepalend in een ruimte. Zo zijn er bij rechthoekige tegels verschillende opties. Ga je voor een halfsteensverband – waarbij de rijen tegels telkens met een halve steen verspringen – of een visgraatverband? Voor dat laatste patroon heb je lange, smalle tegels nodig. Met keramische houtlooktegels creëer je bijvoorbeeld datzelfde warme effect als een houten vloer. En dan bedoelen we letterlijk warm, want keramische vloertegels vormen een perfecte match met vloerverwarming. Ook op de wand kun je het visgraatpatroon toepassen, bijvoorbeeld met smalle, glanzende tegels voor een speels effect.

null Beeld
null Beeld
Lees verder onder de advertentie

Robuust of strak?

Welk type tegel en legpatroon je ook kiest, goed om te weten is dat er een verschil is tussen gerectificeerde tegels en niet-gerectificeerde tegels. Zegt dit je niks? Dan leggen we dat graag even uit. Niet-gerectificeerde tegels zorgen voor een meer robuuste uitstraling, in tegenstelling tot gerectificeerde tegels, die juist zorgen voor een strakke look. Gerectificeerde tegels hebben strak afgezaagde randen en rechte hoeken waardoor ze goed op elkaar aansluiten. Dat is bijvoorbeeld essentieel voor mozaïektegels.

Zoek je naar nog meer inspiratie? Of heb je al een idee en ben je benieuwd hoe dit zal uitpakken? Laat een medewerker van Jan Groen je helpen met het maken van een 3D-ontwerp: voor een levensechte visualisatie van jouw tegelkeuze. Van idee naar droomontwerp. Kies voor VloerCompleet, als extra service zodat je in één keer klaar bent. Jij zoekt de tegels uit en Jan Groen regelt de rest. Voor je het weet ligt er een compleet nieuwe tegelvloer in huis.

null Beeld
Lees verder onder de advertentie