WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ongewone ramen: welke raambekleding is de oplossing?

Bij ongewone ramen, zoals kiep-kantelramen, ronde ramen, een dakraam of een lichtstraat, heb je specifieke raambekleding nodig. Ook vochtige ruimtes als je badkamer of keuken hebben behoefte aan een eigen oplossing. Dit is de raamdecoratie die je in zulke situaties het best kunt gebruiken.

dossier-vtwonen-gordijnen-ophangen-raambekleding-raamdecoratie

Voor kiep-kantelramen

Bij een kiep-kantelraam, ook wel draaikiepraam genoemd, heb je iets nodig wat bevestigd zit aan het raam, en dus meebeweegt. Vaste shutters op het kozijn, rol-, vouw- of plisségordijnen in geleiders en houten of aluminium jaloezieën met staaldraadgeleiding zijn hier de oplossingen. 

Voor vochtige ruimtes

In de badkamer, een vochtige ruimte, kies je het best voor vaste (niet van hout zijnde) shutters, aluminium of kunststof jaloezieën of dubbele beglazing met een jaloezie ertussen. Materialen die gevoelig zijn voor condens of schimmel, zoals vouw- en plisségordijnen, werken niet goed in ruimtes waar de ventilatie niet optimaal is. 

LEES OOK
Zo wordt het opmeten van gordijnen wel heel makkelijk

Voor de keuken

Wat voor de badkamer geldt, gaat grofweg ook op voor de keuken, hoewel het daar meer om vetaanslag gaat. Wil je toch graag textiel? Vouwgordijnen kunnen vrij makkelijk worden gewassen dankzij hun klittenbandconstructie, wat ze praktischer maakt dan rolgordijnen. Plissé- en honingraatgordijnen zijn geschikt voor ramen die wat verder van de kookzone afzitten.

Bij ongewone vormen

Welk gordijn heb je nodig voor ramen in ongewone vormen? Voor bogen, trapeziumvormen en driehoeken geldt: kies voor maatwerk van stof of lamellen, die kunnen zelfs in de vreemdste vormen hun werk doen. Voor een rond raam: laat shutters op maat maken. Dat kan zelfs met deels opendraaiende luiken.

LEES OOK
Worden het gordijnen of jaloezieën? Dit zijn de voor- en nadelen

In een XL hoge kamer

Een raam dat zich over grote hoogte uitstrekt, is natuurlijk prachtig. In veel nieuwbouwhuizen zit tegenwoordig zo’n hoog raam, en ook lofts hebben soms een hele gevel van glas. Maar zonwering is geen overbodige luxe met zulke grote glasoppervlakken. De ideale raambedekking moet aan een paar voorwaarden voldoen om praktisch te zijn. 

Als je voor gordijnen kiest, heb je grofweg twee opties: dunne stof, vitrage of in-betweengordijnen, die licht genoeg zijn om over een rail te bewegen. Of zwaardere stof met een doordachte bediening om ze ook dicht te kunnen krijgen. Gaat het om een hoog plafond in een oud pand, dan kan een trekstang of koord een uitkomst zijn. Heb je ramen die twee verdiepingen overbruggen, dan is afstandsbediening een betere oplossing. 

Vouwgordijnen staan ook prachtig voor een hoog raam. Ze zijn leverbaar tot een breedte van maar liefst 10 meter en een hoogte van bijna 6 meter.

LEES OOK
Bye bye pottenkijkers: deze raamdecoratie zorgt voor privacy én licht

Anders dan gordijnen geven speciale jaloezieën, shutters en rolgordijnen die ook van boven naar beneden kunnen worden opengeschoven, je de kans om het licht binnen te laten vallen waar je maar wilt. En het per moment van de dag anders in te stellen.

Op serredaken of in een lichtstraat zijn plisségordijnen relatief makkelijk te monteren. Ze laten precies genoeg licht door (wat tenslotte de bedoeling was van dat serredak).

nog meer: raamdecoratie