Keuzestress: gordijnen of jaloezieën? Dit zijn de voor- en nadelen

beeld vtwonen Beeld vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Marianne Luning, fotografie Margriet Hoekstra
Beeld vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Marianne Luning, fotografie Margriet Hoekstra

Gordijnen of jaloezieën: dat is de vraag. Beide vormen van raamdecoratie zijn op hun eigen manier mooi en praktisch. Voor wie niet kan kiezen tussen gordijnen en jaloezieën: een handig overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen.

Lees verder onder de advertentie

De voor- en nadelen van jaloezieën

Jaloezieën hebben veel voordelen, maar er zijn zeker ook enkele nadelen. Ten eerste maakt het materiaal van de jaloezieën een groot verschil. Bij kunststof of aluminium zijn de voordelen eigenlijk vooral van praktische aard. Kunststof jaloezieën zijn bijvoorbeeld brandvertragend, kleurvast en meestal goedkoper dan gordijnen. En ook niet geheel onbelangrijk: dit materiaal is heel makkelijk schoon te maken, je stoft de latten zo af.

LEES OOK
Dit zijn onze 3 favoriete jaloezieën

Met houten jaloezieën zit het net iets anders. Mooi zijn ze zeker, maar ze zijn ook lastiger schoon te maken en ook niet brandvertragend. Ga je voor jaloezieën, dan is het maar net wat je het belangrijkst vindt: stijl of functionaliteit.

Lees verder onder de advertentie

Nog een belangrijk voordeel van jaloezieën ten opzichte van gordijnen: je kunt de hoeveelheid daglicht die doorkomt goed regelen. Je beweegt de jaloezieën als geheel op en neer, maar kunt ook de individuele latten nog draaien waardoor je een ruimte helemaal (of juist deels) verduistert.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

LEES OOK
5 simpele tips om een donkere ruimte lichter te laten lijken

Voor- en nadelen van gordijnen

En dan de voor- en nadelen van gordijnen. Er zijn natuurlijk allerlei soorten, maar in dit artikel benoemen we de voor- en nadelen van de klassieke overgordijnen.

Lees verder onder de advertentie

Allereerst: de looks! Gordijnen zijn over het algemeen een stijlvolle, klassieke toevoeging aan ieder interieur. Dankzij de stof zorgen gordijnen ervoor dat geluidsgolven worden geabsorbeerd. Hierdoor is het meteen een stuk stiller in huis. Een nadeel van gordijnen is dat je de hoeveelheid licht minder precies regelt. Natuurlijk kun je ze half open schuiven, maar een echte schemerbelichting zoals bij de jaloezieën gaat met gordijnen wat moeilijker. Verder nemen gordijnen meer ruimte in, zeker als je kiest voor gordijnen tot de grond. Hierdoor is het niet meer mogelijk om bijvoorbeeld een kastje tegen de muur te zetten op de plek waar de gordijnen hangen.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Raamdecoratie shoppen…

Bron: beeld: weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra

Lees verder onder de advertentie