WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

O dennenboom! Zo voorkom je naalduitval bij de kerstboom

Gaat er voor jou niets boven een echte kerstboom? Dan wil je ‘m natuurlijk zo lang mogelijk in volle glorie kunnen bewonderen. Maar hoe de langer de kerstboom staat, hoe meer naalduitval er plaatsvindt… Gelukkig zijn er genoeg manieren om een kale boom en vloer vol naalden te voorkomen.

ronde kerstverlichting

1. Minder naalduitval bij kerstboom met kluit

Over het algemeen blijven kerstbomen met een kluit (uit eigen tuin) of in een pot het langst gezond, omdat ze via hun haarwortels water kunnen opnemen. Welke kerstboom je ook kiest: het is altijd belangrijk om een boom eerst goed te laten acclimatiseren. Zet ‘m na aankoop eerst een dag in de schuur of op een andere koele en droge plek in huis. Zo is de overgang van de koude buitenlucht naar een warm huis minder groot en kun je de kans naalduitval verkleinen.

2. Nordmann of Japanse Zilverspar

De Nordmann is met zijn volle takken en glanzende naalden al jaren de populairste echte kerstboom en dat kunnen we alleen maar toejuichen; de boom verliest nauwelijks naalden. Een andere boom die bijna geen naalden verliest, is de Japanse Zilverspar. Dit is een kleinere soort met zachte naalden die ook nog eens een heerlijke dennengeur verspreidt. De prijzen van de Nordmann en Japanse Zilverspar liggen iets hoger dan gemiddeld, namelijk € 40 tot € 50 voor een boom tussen 1,50 meter en 2 meter hoog, maar ze zijn het meer dan waard.

LEES OOK
Wanneer ‘mag’ je de kerstboom neerzetten?

3. Uit de buurt van de verwarming

Net als in de natuur, krijgt een boom het liefst veel daglicht. Kijk wel uit waar je de kerstboom precies plaatst en zet ‘m niet boven of vlak naast de verwarming. Door de hitte van de kachel is de kans groot dat de boom uitdroogt en de takken sneller dor worden. met naalduitval van de kerstboom als gevolg.

gouden kerstboom
Kartonnen adventskalender € 27,99, goudkleurige kaars met glitter, per 2 € 6,99, goudkleurige papieren ster, 70×19 cm (Øxd) € 9,99, goudkleurige metalen slinger met sterren, 210 cm (l) € 3,49 (ook verkrijgbaar in zilver). In de boom: diverse papieren ornamenten in de kleuren goud, wit, zilver en zwart, per stuk vanaf € 2,49, zilverkleurige lichtslinger warm wit met 30 ledlampjes op batterijen inclusief display en timer, 300 cm (l) € 3,99.
kerstboom buiten
Tafel, p.o.a. (com-anders.nl). Zwart-wit stof van Christian Lacroix, per meter € 122,-, gebroken witte stof met dessin Nobli-lis Negresco, per meter € 227,-, grijze stof, p.o.a. (wva.nl). Fauteuil, per stuk € 1195,- (pietjonker.nl). Ronde dozen vanaf € 5,58 (sostrenegrene.com). Inpakpapier € 3,99, windlichten vanaf € 17,99, stompkaarsen vanaf € 4,99 (hm.com). Handgemaakte gerecyclede kerstballen vanaf € 6,95, piek € 12,50, goudkleurige kerstboom, per stuk € 42,50 (weldaad.com). Kerstverlichting € 22,99 (tcdebosrand.nl). Kussen € 200,- (allestedlund.com). Papieren ei, maat XL € 12,- (bungalow.dk). Lint privébezit. Kerstboom (janvanvulpenboomkwekerij.nl).

4. Voldoende water

Geef de boom met kluit meteen een flinke hoeveelheid water en houd dit dagelijks goed bij. Een kerstboom heeft elke dag ongeveer een halve liter water nodig en dat is best veel. Zo blijft de boom gezond, behouden de takken hun groene geur en kleur en blijven de naalden langer zitten. Om de kerstboom extra goed te verzorgen kun je ‘m ook vloeibare plantenvoeding of speciale kerstboomvoeding geven.

LEES OOK
Waar moet je op letten bij het kopen van een kerstboom? 5 tips.

5. Kerstboomstandaard

Heb je een boom zonder kluit gekocht? Kies dan voor een goede kerstboomstandaard met een handig waterreservoir. Ook een kerstboom zonder kluit heeft namelijk vocht nodig om mooi te blijven en op deze manier staat de boom altijd in een laag water. Als finishing touch zet je er een mooie mand voor de kerstboom omheen. Zo zie je niks meer van die saaie standaard en krijgt de boom een feestelijke look. Hallo naaldvrije kerst!

Nog op zoek naar een mooie boom? Kerstbomen koop je tegenwoordig gemakkelijk online.

De mooiste kerstitems…

nog meer: Planten