WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Doe een koffiefilter in je bloempot en verleng de levensduur van je plant

De koffiefilter is inmiddels een beetje uit (negen van de tien mensen gebruikt cups of pads om een bakkie te zetten), maar je kunt er veel meer mee dan alleen maar koffie zetten. Zo’n ding namelijk hartstikke handig als je een fervent plantenverzamelaar bent. Waarom een koffiefilter in de bloempot een goed idee is, lees je hier.

vintage stoel | koffiefilter bloempot

Waarom een koffiefilter in je bloempot?

Het klinkt misschien een beetje gek, een koffiefilter in je plantenpot doen. Toch zijn er verschillende redenen waarom het handig kan zijn. Je verlengt de levensduur van je plant, je hoeft ze minder vaak water te geven én het wordt makkelijker ze te verpotten als ze groter zijn.

LEES OOK
Wanneer is het tijd om planten te verpotten?

Verleng de levensduur van je plant

De belangrijkste reden is wel om langer te kunnen genieten van je plant. Als je een koffiefilter in de pot doet, rotten de wortels van je plant minder snel. Een koffiefilter absorbeert namelijk vocht en laat het overtollige water eruit lopen via een gat onderin de pot. Wat er niet doorheengaat, zijn aarde en vuil. Het gat onderin de bloempot blijft dus altijd open en zo rotten de wortels minder snel.

Verpotten wordt appeltje-eitje

Als je goed voor je planten zorgt, groeien ze. Dat betekent dat het op een gegeven moment tijd is om te verpotten. En iedere planteneigenaar weet: verpotten van een plant, da’s een hele klus. Als je een koffiefilter onder de aarde hebt zitten, is het makkelijker en gaat het sneller. Je hoeft namelijk alleen maar het koffiefilter op te tillen, en dan komt de hele plant mee. Scheelt weer een rondje schoonmaken.

LEES OOK
Baby get higher! Deze kamerplanten groeien als kool

Minder vaak water te geven

Omdat een koffiefilter water absorbeert, houdt deze vocht vast als ‘ie onderin de bloempot zit. Dat betekent dat de aarde sowieso vochtiger is en dat jij dus minder vaak met je gieter in de weer hoeft.

nog meer: Planten