Extra kosten door overbelast net
Energiebedrijf Vandebron laat bezitters van zonnepanelen voortaan vaste kosten betalen voor het terugleveren van stroom aan het net. Vanwege de forse toename van zonnepanelen raakt het energienet namelijk steeds vaker overbelast en ontstaan er stroomoverschotten op de markt.
Vandenbron wil, naar eigen zeggen, als eerste partij in Nederland de kosten die het zelf hiervoor moet maken voortaan 'evenredig' verdelen, zegt het bedrijf tegen het AD. Deze zogenoemde onbalans- en profileringskosten werden tot nu toe doorberekend aan klanten met en zonder zonnepanelen.
Maar Vandebron kiest voor een nieuwe verdeling, waarbij mensen met zonnepanelen een vast bedrag per dag gaan betalen voor het terugleveren van stroom. Een gemiddeld huishouden met zonnepanelen zou door de nieuwe maatregel maandelijks zo'n 10 tot 20 euro moeten betalen.
'Momenteel heeft bijna 40 procent van onze klanten zonnepanelen op het dak. We zijn blij met deze groei, maar zien nu dat de hoeveelheid zonne-energie die gelijktijdig wordt teruggeleverd aan het overbelaste net voor problemen zorgt', zegt financieel directeur Kim Verdouw.
LEES OOK
Zonnepanelen uitzetten bij negatieve stroomprijs?
Niet eerlijk
Ze benadrukt dat Vandebron het vervelend vindt dat mensen met zonnepanelen door de maatregel worden geraakt in de portemonnee. 'Tegelijkertijd vinden we het ook niet eerlijk dat degenen die geen zonnepanelen hebben, moeten betalen voor de kosten voortkomend uit het overbelaste net.'
Voor nieuwe klanten gaat de nieuwe kostenverdeling onmiddellijk in. Voor bestaande klanten met een variabel contract gebeurt dit met ingang van oktober. Mensen met een vast energiecontract bij Vandebron blijven dezelfde contractvoorwaarden houden zolang hun contract nog loopt.
Bron: Dit artikel verscheen eerder op AD.nl | Beeld via Unsplash | fotografie Mischa Frank