Recorddroogte
De afgelopen maand was uitzonderlijk droog – de droogste maart sinds 1906, blijkt uit cijfers van het KNMI. Gemiddeld viel er maar 6 millimeter regen, terwijl dat normaal gesproken zo'n 53 millimeter is. Het vorige record stond op 9 millimeter in 1993, dat is nu dus dik verbroken.
Wat kun je doen tegen droogte in je tuin?
Je tuin kan wel wat extra liefde gebruiken in tijden van droogte, want zonder regen droogt de bodem sneller uit en groeien planten minder goed. Gelukkig kun je met deze tips je tuin ook in droge tijden gezond en mooi houden.
1. Slim water geven
Geef 's ochtends of 's avonds water. Zo voorkom je dat het water verdampt in de felle middagzon. Bovendien hebben planten dan de tijd om het vocht goed op te nemen voordat het weer warm wordt. Het is ook beter één of twee keer per week een scheut water te geven, dan elke dag een beetje. Planten worden namelijk lui van te veel water. Op deze manier stimuleer je ze om hun wortels dieper naar beneden te laten groeien, op zoek naar grondwater. Dit maakt de wortels sterker en zo kunnen planten beter tegen een stootje tijdens droge dagen.
2. Mulchen is je vriend
Leg een dikke laag mulch rond je planten. Mulch is een verzamelnaam voor verschillende organische bodembedekkers, zoals tuinafval, compost, houtsnippers of grasmaaisel. Het zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt, omdat het water minder snel verdampt. Bovendien remt mulch de groei van onkruid, dat anders met je planten om water gaat concurreren. En nog een pluspunt: na verloop van tijd breekt organische mulch af en voedt het de bodem, waardoor je planten gezonder en sterker worden.
3. Kies droogtebestendige planten
Als je je tuin opnieuw aanlegt of bestaande planten vervangt, ga dan voor soorten die niet veel water nodig hebben. Planten met grote bladeren hebben vaak meer water nodig dan soorten met kleinere of fijnere bladeren. Vooral planten met weelderig groen blad – zoals de hosta – voelen zich het best in een vochtige bodem. Planten die goed tegen droogte kunnen zijn bijvoorbeeld planten die van origine groeien in warmere klimaten, zoals lavendel, vedergras of sedum.
4. Met schaduw kom je een eind
Ook het plaatsen van schaduwdoeken of parasols tijdens de heetste uren van de dag helpen je tuin koeler te houden. Dat voorkomt niet alleen dat je planten verbranden, maar zorgt er ook voor dat de grond minder snel uitdroogt. Bomen en struiken kunnen hier net zo'n belangrijke rol spelen: ze zorgen voor natuurlijke schaduw en houden met hun bladerdek het zonlicht tegen
5. Waterbesparende technieken
Installeer druppelirrigatie of andere waterbesparende systemen, zodat je tuin efficiënt van water wordt voorzien zonder verspilling. Dit zorgt ervoor dat het water direct bij de wortels komt en niet in de lucht verdampt. Een andere goede duurzame optie is het gebruik van een regenton. Vang hier regenwater in op en bewaar dat voor drogere tijden.