Ik monopoly, jij monopolyt
Hoewel 'monopolyen' officieel als werkwoord in de Nederlandse taal is opgenomen, is er van een meervoudsvorm eigenlijk geen sprake. Net als bij het gelijknamige bordspel is er uiteindelijk namelijk maar één iemand die een monopoly heeft en dus wint. Of dat nu in het spel óf op de huizenmarkt is. Voor dat speldoel hoefde de maker het wiel niet meer uit te vinden, want wist je dat Monopoly gebasseerd is op een ander bestaand bordspel?
Bordspel als tegenbeweging
Het bordspel vol iconische pionnen, huizen, hotels en kans- en algemeenfondskaarten vindt zijn oorsprong in The Landlord's Game, een eeuwenoud bordspel met een duidelijke boodschap: de winst van de een is tegelijkertijd het verlies van de ander. De bedenker van dit oorspronkelijke spel was het allesbehalve eens met particulier landbezit, met het realiseren van winst uit pacht of huur in het bijzonder. Het bordspel was haar tegenbeweging. Zo kan het oppotten van kapitaal voor jezelf een megaslimme zet zijn, maar kan het een ander tegelijkertijd meer kwaad dan goed doen. Dat sluit dan weer goed aan bij het hedendaagse verhaal van huisjesmelkers en particuliere kopers of huurders, die met een prima salarisstrook nauwelijks op de woningmarkt komen óf zich scheel betalen aan huur.
LEES OOK
Happy new home: dit verandert er voor huurders en huiseigenaren in 2024
Erger je niet
Wie zich dus voornamelijk groen en geel ergert tijdens een avondje dobbelen in vastgoedthema, kan de schouders ophalen. Een potje frustratie is namelijk exáct wat de maker, die duidelijk geen aanhanger was van het kapitalisme, als boodschap in gedachten had. Laat het bord dus gewoon op die mangohouten eettafel liggen en tel tot tien. Wellicht heb je bij het volgende spel meer geluk.
Bron: Business Insider
LEES OOK
Starters op de woningmarkt opgelet: met een starterslening leen je net dat beetje extra