WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Meer woonruimte door handig indelen

Of je bij gezinsuitbreiding in je huidige huis blijft wonen of kiest voor een grotere woning; een gebrek aan ruimte lijkt vaak onvermijdbaar. Dit komt omdat mensen vaak inrichten naar de grootte van de woning*; de extra vierkante meters worden al snel gevuld met woonaccessoires en meubelen. Hoe begrijpelijk dit ook is, brengt het uiteindelijk ook in een groter huis ruimtegebrek met zich mee. (promotie)

Uitbreiden van de woning

Wanneer er gezinsuitbreiding op de planning staat, kiezen gezinnen er soms voor om hun woning te vergroten. Meer vierkante meters kun je creëren door uit-, op- of aanbouw. Denk bijvoorbeeld aan een serre om je eettafel te plaatsen of een bijkeuken om extra ruimte in te richten voor je wasmachine, droger en vriezer. Heb je een garage met een plat dak? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om hier een extra kamer op te bouwen. Ook kun je van een donkere zolder, een mooie slaapkamer maken door er een dakkapel te laten plaatsen.

klussen

Efficiënt gebruik van ruimte

Heb je weinig budget, of gewoon geen zin in rigoureuze verbouwingen aan je huis? Ga dan slim om met je ruimte om meer woonruimte te scheppen. Werk in de hoogte en zet je huis letterlijk even op z’n kop door een kast ondersteboven aan het plafond te bevestigen. Of hang planken vlak onder het plafond. Hier kun je boeken of schoenen verstoppen. Ook een ideale manier om meer vierkante meters aan een kleine hal toe te voegen.

Maak ook efficiënt gebruik van loze ruimtes. Kleine keuken? Ga de hoogte in en ervaar, met kastjes tot het plafond, de gemakken van een grote keuken. Kleine slaapkamer? Je staat versteld van de ruimte onder je bed. Gebruik het! Sorteer losse prullaria en accessoires in opbergdozen.

handig indelen

Slim plaatsen van meubelen

Heb je alle ruimte geordend en efficiënt gevuld, maar kom je nog steeds ruimte tekort? Kijk dan eens naar je meubelen. Heb je logge meubels? Kies dan voor kleine, maar efficiënte en open meubels. Daarmee bedoelen we een mooie bank op pootjes, een groepje van kleine bijzettafels en een laag en smal TV meubel op pootjes. En vergeet niet dat een grote spiegel wonderen kan verrichten voor het vergroten van een ruimte.

Vind jij dat je al je meubels handig hebt geplaatst? Kunnen ze een dubbele functie vervullen? Een leuke keukenkruk kan ’s avonds prima dienen als bijzettafel. En in de loze ruimte achter het bed heb je misschien wel ruimte voor een extra kast? Een open vakkenkast kan hierbij dienen als hoofdeinde én opbergruimte tegelijk. Een grote mand kan met een dienblad dienst doen als salontafel. Ooit gedacht aan een bureaublad op je wasmachine en droger? Zo creëer je op een eenvoudige manier een creatieve werkplek én plek om je was op te vouwen.

Eerste hulp bij woonvragen

Lukt het met al deze ideeën nog steeds niet om extra ruimte te creëren? Dan is het misschien tijd om te kijken voor een grotere woning. Klop eens aan bij SNS voor een gratis oriëntatiegesprek. Wil je daarna een advies? Dan betaal je daarvoor. SNS helpt je graag met al je financiële vragen met betrekking tot het kopen of verbouwen van een woning.

* Hypotheken onderzoek oktober 2015, uitgevoerd door Panelwizard

Bron: in samenwerking met SNS
Bron beeld 2: vtwonen juni 2012 | Fotografie Jansje Klazinga | Styling Frans Uyterlinde
nog meer: nieuwe woning kopen