WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een huis kopen? Zo kies je de beste notaris

Wanneer je op het punt staat een huis te kopen, kun je er niet omheen: de notaris. Gelukkig maar, want het is meteen een fijne vraagbaak voor alle ingewikkelde zaken rondom de koop en verkoop. Tenminste, als je een goede notaris hebt. Hier kun je op letten als je nog op zoek bent naar een notaris.

vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | blauw huis met klimop bloemen en blauwe deur
Stoelen met kussens erfstuk van een vriend uit Madagaskar. Bloempotten erfstukken en kringloopvondsten.

Zelf kiezen

Als je een huis koopt dat al eerder werd bewoond, is het aan de koper om een notaris te kiezen. Word jij de eerste bewoner? Dan zit het soms net iets anders, en is het nog maar de vraag of je zelf kunt kiezen. Vaak is er namelijk één notaris die de aktes opmaakt voor het hele project. Het voordeel: je hoeft je er niet druk om te maken. Tegelijk is het een nadeel, want een notaris kan het proces maken of kraken. Zo heeft een notaris veel invloed op bijvoorbeeld de kosten die je na het ondertekenen nog overhoudt.

De kosten

De tarieven voor notarissen zijn vrij, waardoor ze behoorlijk uiteen kunnen lopen. Wanneer je een bestaande woning koopt en een een redelijk ‘standaard situatie’ hebt, kun je sneller naar de goedkoopste notaris stappen dan wanneer je meer advies nodig hebt. Rondom een scheiding bijvoorbeeld, of als je ondernemer bent. Om de tarieven van notarissen te vergelijken, heb je gelukkig geen lange zoektocht en rekenmachines nodig. Het internet staat vol handige tools die je hiermee helpen. Voor een akte kun je meestal rekenen op zo’n € 600,-. Bij een bestaande woning heb je een leveringsakte én een hypotheekakte nodig: € 1200,-. Koop je een nieuwbouwwoning, dan vervalt de leveringsakte. Scheelt weer.

LEES OOK
Welke woonstijl past bij jou? Doe de woontest

Offertes opvragen

Notarissen lopen vaak niet te koop met hun tarieven, en ze worden daarom ook niet allemaal meegenomen in de vergelijkingstools. Wil je er zelf wat dieper induiken? Dan is het handig om bij een paar notarissen een offerte op te vragen. Daar staat in wat je ongeveer kunt verwachten aan kosten en baten.

Expertise

Meer kosten betekent niet altijd meer expertise. Check dus altijd even de referenties. Stap 1: de bevoegdheid. De kans dat je eigenlijk te maken hebt met een schilder of advocaat is natuurlijk niet groot, maar voor het veilige gevoel kan je ’t altijd even checken. Gelukkig gaat dat heel makkelijk. Een officiële en bevoegde notaris is namelijk altijd lid van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Dat is verplicht, waardoor je altijd weet of de notaris in kwestie beëdigd is en dus bevoegd is om als notaris te werken.

De locatie

In de locatie van de notaris ben je helemaal vrij. In theorie zou je dus een huis in Brabant kunnen kopen en een notaris uit Groningen kunnen kiezen, maar op een paar uitzonderingen na is dat natuurlijk niet de meest handige optie. Vlak voor de sleuteloverdracht en het ondertekenen – wat bij in het notariskantoor plaatsvindt – moet de woning namelijk nog worden geïnspecteerd. Zeker wanneer je in je nieuwe woning de champagne wilt laten ploppen, is het fijn als de notaris en de nieuwe woning niet al te ver uit elkaar liggen. Zo hoef je tussen de sleuteloverdracht, de inspectie en het champagnemoment een stuk minder kilometers te maken.

nog meer: nieuwe woning kopen