WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ken je klassiekers: de Thonet stoel

Dat Thonet een merk is, zou je misschien bijna vergeten. En als we het hebben over dé Thonet stoel, denkt iedereen meteen aan één en dezelfde stoel. Al jaren zien we deze beauty terugkomen in de mooiste interieurs, zowel in huizen als in cafés. Maar vergis je niet, er bestaan talloze varianten van de stoel. De bekendste is de Thonet 214: de ultieme klassieker. Maar ook de iets jongere Thonet 218 mag zeker niet onbesproken blijven.

vtwonen styling 06-2020 strand ajuma eetkamer met roze deuren | huisplan maken | Thonet stoel

Reis door de tijd

Als we kijken naar de geschiedenis van de Thonet stoel moeten we een eind terug de tijd in. Al in 1859 werd de Thonet 214 ontworpen, door Michael Thonet himself. De stoel was in die tijd op alle vlakken revolutionair te noemen. Ten eerste werd bij de productie van de stoel voor het eerst massief hout gebogen. Door deze vernieuwende techniek werd het opeens mogelijk om de stoel in massa-aantallen te produceren.

De eenvoudigste versie van de stoel bestond uit zes houtstukken, zes schroeven en twee moeren. De stoel was licht, goedkoop en in grote getalen aanwezig. Niet echt de omschrijving die je verwacht bij een designitem eigenlijk, toch? Klopt, maar omdat de stoel zich door deze eigenschappen in razend tempo verspreidde over de wereld werd het een echt designicoon. Als je vandaag de dag een Thonet stoel wilt aanschaffen moet je toch rekenen op een bescheiden 800 euro..

Een echte klassieker

Na het succes van de Thonet 214 stoel, werd een aantal jaar later een nieuwe versie van de stoel ontworpen en op de markt gebracht: de 218 stoel. Het ontwerp voor deze stoel kwam van de Gebrüder Thonet (de twee zonen van Michael Thonet).

De Thonet stoel in huis

De veelzijdige stoel kun je overal neerzetten. En hoewel het design van de Thonet sterk neigt naar de klassieke woonstijl, kun je hem prima in interieurs met een ander stijl kwijt. Bijna iedere eetkamer wordt gezelliger met een paar Thonet stoelen en dat geldt trouwens ook voor andere ruimtes in huis. Een lege hoek in de slaapkamer? Zet er een Thonet 214 neer. Een klein Frans balkon? Twee Thonet 218 stoelen maken het geheel compleet.

nog meer: Meubels