WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Oranjegekte! Zo verwerk je oranje in je interieur

Op de dagen dat Nederland feestviert, kun je moeilijk om de kleur oranje heen. Maar op andere dagen is de kleur veel lastiger te spotten. Zo ook in het interieur. Terwijl oranje een prachtige toevoeging kan zijn én warmte in huis brengt. Misschien moeten we daarom die oerhollandse kleur wat meer omarmen.

oranje interieur | tuintrends 2021

Back to the seventies

In de jaren zeventig werd je overladen met oranjetinten. Niet alleen in retro behang, maar ook in lampen, voorraadblikken, telefoons en allerlei andere accessoires was de kleur terug te vinden. Toen je oranje werkelijk overal terugzag was men er klaar mee: de kleur verdween bijna compleet uit het interieur. En het lijkt alsof mensen nog niet volledig over dat trauma heen zijn…

Mede daardoor kom je oranje in het dagelijks leven minder vaak tegen dan andere kleuren. In de lente misschien her en der in een bloemetje. En in de herfst verandert de wereld voor even in een oranje paradijs. Prachtig natuurlijk. Omdat oranje in Nederland ook onlosmakelijk verbonden is met feest, roept de kleur vaak blije en actieve emoties op. Daarnaast geeft oranje een mooie, warme gloed. Denk maar eens aan warm licht versus wit licht. Dus waarom zou je oranje niet verwerken in het interieur?

LEES OOK
Woning als een koning | Woningsdag 2021

Oranje boven

Wil je de kleur onderdeel laten uitmaken van jouw interieur? Dan kan het een goed idee zijn om de muur in een oranje tint te verven. Let er wel op dat de kleur niet te veel gaat overheersen. Zorg voor balans en eenheid met andere tinten in de ruimte. Gelukkig heeft oranje tig verschillende tonen en kun je het dus zo gek maken als je zelf wilt. Zo eist een fellere kleur oranje alle aandacht op, maar kun je het ook subtieler aanpakken met terracotta. 

LEES OOK
Mooi in elk interieur: de kleur terracotta

Oranje in het interieur

Een statement maken? Kies dan voor een groot meubelstuk in de kleur oranje. Denk aan een bank, stoel of kast en laat deze spatten door ‘m te combineren met donkere kleuren. Of voor de echte durfals: combineer oranje met andere felle kleuren. 

Oranje details

Pak jij het liever subtieler aan? Verwerk de kleur oranje dan net als in de jaren zeventig in accessoires. Wil je dat ze meteen in het oog springen, kies dan voor een fellere kleur oranje en zorg dat andere accessoires in subtiele, maar contrasterende kleuren terugkomen. Denk aan wit of zwart, maar ook donkergroen en donkerblauw zijn prachtig te combineren met de warme tint. 

LEES OOK
Knallen maar: mix & match felle en donkere kleuren 

Oranje blenden met de rest van het interieur? Zorg dat andere meubels en accessoires in bijpassende kleuren komen. Denk bijvoorbeeld aan kleuren die in hetzelfde spectrum vallen als oranje, zoals bruin, rood, roze of geel. 

nog meer: Kleur