WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kleur in je interieur

Waarom kan de een prima functioneren in een woonkamer met knalrode muren en wordt de ander gillend gek? Het antwoord ligt in de kleurenpsychologie, weet Patty Boting, eigenares van Kleurtotaal. Tijd voor kleur in je interieur!

Woonkamer kleurrijk

Kleur in je interieur

“Kleuren zijn trillingen, elektromagnetische golven”, legt Patty uit. “Ook wij bestaan uit energie en als die anders is dan de trillingen van de kleuren in je interieur kan dat botsen. Ik heb eens een stel begeleid waarvan de vrouw het huis had ingericht. Zij hield van de kleur rood en dat was duidelijk terug te zien in de woonkamer. Haar man voelde zich er echter helemaal niet thuis en trok zich daarom vaak terug in de werkkamer of hij ging de deur uit. Ik heb toen geadviseerd om meer groene accessoires toe te voegen en een aantal rode elementen te vervangen door roze. Na een paar weken ging de man weer regelmatig in de woonkamer zitten. En nog leuker: de vrouw zei dat ze zelf ook rustiger was geworden.”

Invloed van kleur

Dat kleuren invloed hebben op onze stemming is wetenschappelijk bewezen. Maar hoe weet je nu welke kleuren je moet kiezen of in elk geval: welke niet? Patty: “Van veel kleuren is algemeen bekend welke invloed ze hebben. Zo werkt groen rustgevend, stimuleert rood en staat geel voor positiviteit en optimisme. Maar kleur laat zich niet kaderen, er is heel veel mogelijk. Iedere kleur heeft verschillende nuances en bovendien is de intensiteit van de kleur van invloed. Hoe intenser, hoe meer trillingen en hoe sterker de kleur je stemming beïnvloedt.” Behalve de kleur zelf speelt je persoonlijkheid een belangrijke rol. Patty: “Het grappige is dat mensen meestal de kleuren kiezen die hun karakter versterken. Zo zie je dat conservatieve personen vaak een bruin (traditioneel, bescheiden, beheerst) interieur hebben. Té veel bruin kan in zo’n geval echter omslaan van traditioneel naar conservatief of saai. Nuanceren is dan belangrijk. Bijvoorbeeld door voor een minder intensieve bruintint zoals beige te kiezen en af te wisselen met een kleur als turkoois, dat staat voor speels, jeugdig en creatief”

In balans

Het is dus zaak om een goede balans te creëren. Om dit voor elkaar te krijgen hoef je niet gelijk je hele interieur te veranderen. Soms kun je met een paar accessoires en een likje verf al heel veel doen. Een aantal voorbeelden:

  1. Stel: jouw persoonlijkheidskleur is rood en je bent vaak moe. Die vermoeidheid wordt meestal veroorzaakt doordat een rode persoonlijkheid de lat voor zichzelf hoog legt. Je kunt dan bijvoorbeeld groen toevoegen om rust en balans te creëren, blauw om jezelf de ruimte te geven om tijd voor jezelf te maken en het ‘moeten’ aan de kant te zetten en indigo om een natuurlijk overwicht uit te stralen.
  2. Een druk kind met een oranje persoonlijkheid heeft een overmatige levenslust en behoefte aan aandacht. Om dit in balans te brengen kun je geel, olijfgroen en turkoois toevoegen in de kinderkamer. Geel voor focus en concentratie, olijfgroen voor rust en natuurlijk overwicht en turkoois zodat het kind speels kan blijven en creatief kan omgaan met tijd en aandacht.

Betekenis van kleuren

“Dit zijn slechts een paar voorbeelden”, zegt Patty. “Je kunt per kleur minstens vijf A4-tjes vol schrijven over de betekenis ervan”. Hieronder vind je de positieve en negatieve kenmerken van een aantal veel voorkomende kleuren met daarbij voor welke ruimtes in huis ze (on)geschikt zijn. Patty: “Bedenk voor jezelf welke kleuren je nodig hebt en doe er je voordeel mee!”

ROOD
Kenmerken: zorgt voor motivatie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid, geeft energie en staat voor passie.
Vermijden bij: gevoeligheid voor stress, extreme ergernissen, frustraties, een te grote materialistische behoefte.
Interieur: werkkamer, niet in de slaapkamer!

BLAUW
Kenmerken: verbetert de communicatie, geeft rust en steun, helpt om met de stroom mee te kunnen gaan.
Vermijden bij: depressieve gevoelens, als je te langdradig van stof bent, het gevoel opgesloten te zijn.
Interieur: badkamer, slaapkamer.

GROEN
Kenmerken: geeft vertrouwen in relaties, verduidelijkt eigen beslissingen, moedigt aan tot actie, geeft balans en harmonie in gevoelens/emoties.
Vermijden bij: dreigende burn-out, gevoelens van onderwaardering, teleurstellingen door familie en vrienden, te hoog verwachtingspatroon van familie en/of vrienden.
Interieur: slaapkamer, woonkamer, badkamer.

GEEL
Kenmerken: focus en concentratie, zelfvertrouwen, gezond zelfbeeld en gezonde eigenwaarde, optimisme, positiviteit.
Vermijden bij: sarcastische gedachten en opmerkingen, cynisme, te kritische gedachten, overdosering aan kennis, zelfoverschatting.
Interieur: kinderkamer, studeerkamer, woonkamer.

ROZE
Kenmerken: zorgzaam zijn/ worden, uit gevoel handelen i.p.v. ratio, romantiek, helpt je om zorgen even los te laten.
Vermijden bij: een te groot verantwoordelijkheidsgevoel, te grote kwetsbaarheid, emotionele overbelasting, teveel zelfkritiek, een te positieve, onrealistische kijk op de wereld.
Interieur: slaapkamer, roze accenten in tienerkamer bij defensief en puberaal gedrag.

WIT
Kenmerken: geeft een gevoel van vrijheid, geeft inspiratie, onafhankelijkheid, onschuld, eenvoud, onopvallend en toch benaderbaar.
Vermijden bij: de behoefte om een team player te zijn, overgevoeligheid, vermoeidheid zonder fysieke of mentale inspanning, tekort aan daadkracht, moeite om woorden om te zetten in daden.
Interieur: wit geeft een gevoel van ruimte, maakt andere kleuren levendiger en kan in alle ruimtes in huis worden toegepast in combinatie met andere kleuren.

ZWART
Kenmerken: beschermt, straalt kracht uit, maakt onopvallend, onbenaderbaar en mysterieus.
Vermijden: als je gezien wilt worden, als er behoefte is aan flexibiliteit en ruimdenkendheid, om zelfverzekerder te worden, om je natuurlijke kracht te tonen, als je behoefte hebt aan persoonlijke waardering, steun en/of support.
Interieur: Kantoorruimte, zwarte accenten in huiskamer als je meer overwicht in het gezin wilt.

Wil je meer weten over de invloed van kleuren? Of ben je geïnteresseerd in een cursus of workshop? Kijk dan op de website van Kleurtotaal.

nog meer: Kleur