WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

2 kinderen op 1 kamer en toch een eigen plekje

Soms is het een moetje – omdat de ruimte in huis beperkt is – en soms vinden de kinderen het gewoon gezelliger: samen op een kamer. Een slaapkamer delen werkt voor jonge kinderen vaak prima, maar als ze ouder worden groeit ook de behoefte aan een eigen plek. Hoe los je dit op?

vtwonen collectie junior bed groen sterren op muur

Jonge kinderen op een kamer

Wanneer een kind zijn slaapkamer ineens moet delen, dan zal je misschien even op weerstand stuiten, maar de meeste jonge kinderen willen al snel niet meer anders. Want samen op een kamer betekent gezellig nog even kletsen voor het slapengaan, twee keer zoveel speelgoed en bovendien voelen kleine kinderen zich veiliger en geborgen met een grote broer of zus in de buurt.

Niet alles samen delen

Samen een kamer delen, betekent natuurlijk niet dat je alles hoeft te delen. Naast een eigen bed is het ook fijn om een eigen bedlampje en je favoriete boeken of knuffels naast je te hebben. Laat je kind zelf een dekbedovertrek uitzoeken en houd de rest van de kamer rustig en basic. Kleine kinderen hebben vaak niet zoveel wensen op stylinggebied, dus doe daar nog even je voordeel mee.

Halfhoogslapers

Heb je genoeg ruimte voor twee halfhoogslapers? Deze bedden zijn ideaal, omdat ieder kind zo een eigen speelplek onder het bed heeft. Ze kunnen er hun eigen spulletjes kwijt, er spelen met vriendjes en ‘op bezoek’ gaan bij broer of zus. Slaap- en speelplezier gegarandeerd. Ook een hemelbed geeft je kind een plek waar ze zich even kunnen terugtrekken.

Lievelingskleurvlak

Liever toch een ‘gewoon’ bed? Kies dan voor twee dezelfde eenpersoonsbedden, om zo de eenheid te bewaren. Door een muurvlak te schilderen in de lievelingskleur geef je elk kind toch een een eigen plek.

Pubers op een kamer

Oudere kinderen op een kamer én het ook nog gezellig houden, dat is een grotere uitdaging. Vooral als ze elkaar nog liever gister dan vandaag zien vertrekken. Maar als een eigen kamer er gewoon niet inzit, dan is het zaak het zo leuk mogelijk te maken. Met ieder een hoogslaper baken je een eigen plek af. Onder het bed kun je een bureau plaatsen of een bankje of matras om op te chillen. Met een kamerscherm zorg je voor wat extra privacy.

Roomdivider

Wil de een de ander echt niet zien? Kijk dan of het lukt om door middel van een kastenwand de kamer in twee ruimtes op te delen. Geef aan beide kanten dan elk kind toegang tot een kast. Een roomdivider op maat (laten) maken is ook ideaal. Je kunt dan optimaal gebruik maken van de ruimte en het is toch minder definitief dan het plaatsen van een muur.

nog meer: kinderkamer inspiratie