Kleurvlakken schilderen: maak een statement in huis

Vloer pvc met Hongaarse punt Moduleo Moods Chevron in kleur Impress Country Oak 54991 prijs op aanvraag (woninginrichting-aanhuis.nl). Flexa Creations muurverf Farmers Milk, kleurvlak Daring Sienna (flexa.nl). Gordijnen van stof Makalu 7002-12, ca. 300 cm (l), per meter € 64,95 (eijffinger.com), op maat gemaakt prijs op aanvraag (gordijnprodukties.nl). Radiatorbekleding Solid in de kleur RAL 9001 € 274,- (sentimo.nl). Kunstwerk Cirkel van Pieter Hogenbirk € 438,- (werkaandemuur.nl). Houten wandolifant Fabryk Design € 111,95 (abeltosh.com). Bank Pien € 3179,-, vloerkleed Barrax Brinker € 1499,-, eettafel Solid Odesi € 2795,-, eetkamerstoelen River Bodilson, per stuk € 309,-, kast Haze Ferm Living € 1489,-, plaid Leeff € 49,99 (eijerkamp.nl). Salontafel Ferro € 549,- (robuustetafels.nl). Hanglamp Bolia € 469,-, vloerlamp van Lucide € 94,95 (vtwonen.nl). Zwarte kraan CA106BK ECO, zwarte spoelbak CAGR50KRBK-TU prijs op aanvraag (caressi.nl). Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 14, aflevering 4 | styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 14, aflevering 4 | styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra

Ruimtes bij elkaar betrekken of juist van elkaar scheiden? Kleurvlakken kunnen met alles helpen. Om zo’n artistiek element aan het interieur toe te voegen hoef je zeker geen kunstenaar te zijn, want kleurvlakken schilderen kun je makkelijk zelf. Vierkant, rond, rechthoekig of driehoekig: zo ga je te werk.

Lees verder onder de advertentie

Leef je uit met kleurvakken schilderen

Het leuke aan kleurvlakken schilderen is dat er niet echt regels voor zijn: alles kan en alles mag. Leef je uit en ga voor een vorm die jij leuk vindt. Rond zorgt voor een rustig effect, een driehoek brengt meer pit in de ruimte en een vierkant of rechthoek brengt eenheid in huis. We leggen per vorm uit hoe je het best aan de slag kunt gaan met je statement-muur.

Soortgelijke tinten of spannend contrast

Bedenk voor het schilderen wat je wilt. Bepaal welke muur je gaat schilderen en in welke kleur. Je kunt ervoor kiezen om het kleurvlak en de rest van de muur in een soortgelijke tint te schilderen of je kunt voor een spannend contrast gaan. Bedenk vervolgens wat je wilt bereiken met het kleurvlak. Wil je een bepaalde plek in de ruimte uitlichten of juist eenheid creëren?

Juiste kleur kiezen

Vind je het spannend om te voorspellen hoe een creatie zal uitpakken, kies dan voor een kleur die in eerste instantie niet extreem opvalt. Je kunt dan twee of drie tinten lichter of donkerder gaan dan de kleur van de verf die al op de muur zit. Wil je lekker knallen met kleuren, ga dan voor een compleet andere tint.

Lees verder onder de advertentie

Benodigdheden

Leg voordat je aan de slag gaat de spullen klaar die je gaat gebruiken. Dit heb je nodig voor het schilderen van een kleurvlak:

  • Genoeg verf
  • Potlood
  • Meetlint
  • Waterpas
  • Afplaktape
  • Stuk touw
  • Spijker of punaise

Voor het afplakken kun je frogtape gebruiken, zodat je zeker weet dat er geen verf onder de tape komt en het vlak strakke lijnen krijgt.

Lees verder onder de advertentie

Rechte lijnen

Wil je het kleurvlak rechte lijnen geven, houd dan de waterpas paraat. Bepaal waar het vlak moet komen en span een touw van de ene naar de andere hoek dat je vastzet met tape. Meet met de waterpas of de lijn recht is en plak dan de afplaktape tegen het touw aan. Herhaal dit met alle kanten van de vorm. Nu kun je het touw weghalen en het vlak inkleuren met verf. Begin met een kwast bij de randen (hier heb je best een vaste hand voor nodig, dus neem de tijd) en verf de grote oppervlakken met een roller. Trek het tape er ongeveer een half uur na het schilderen vanaf, als de verf nog nat is.

Schuin kleurvlak

Maak je een schuin vlak, dan kun je van een stuk papier een mal maken die de scherpte van de hoek aangeeft. Op die manier kun je alle hoeken even scherp maken, zodat het figuur mooi in proportie is.

LEES OOK
Dit zijn de interieurtrends voor 2023

Lees verder onder de advertentie

Kleurvlakken schilderen in ronde vormen

Een rond kleurvlak schilderen gaat net wat anders. Bepaal het midden van het vlak en sla daar (voorzichtig) een spijker of punaise in. Knoop daar een stuk touw aan dat de helft van de diameter van de cirkel heeft. Aan het uiteinde van het touw knoop je een potlood waarmee je voorzichtig een perfecte cirkel om de punaise of spijker tekent. Je hebt een XL passer gemaakt! Nu ga je de cirkel met verf inkleuren. Doe dit voorzichtig, want je kunt hier geen schilderstape gebruiken. Een kwast die niet al te dik is werkt daarvoor het best.

Experimenteren

Zoals we al schreven zijn kleurvlakken perfect om je creativiteit op los te laten. Neem bijvoorbeeld een stuk plafond of deur mee voor een experimenteel effect.

Haal kleur in huis…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 14, aflevering 4 | styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra