Wil je een Amerikaanse koelkast inbouwen? Hier moet je op letten

Binnendeur met glas: Weekamp Deurengeverfd met lak off black titanium mat in kleur 57 van Farrow & Ball: ProCoatingsTrap ‘Blue Ice’: UpstairsVloer ‘Groningen’: Hollandsche VloerenJaloeziën in kleur ‘Clay’: JASNOKleur op de wand – Veveo Collix AC Plus, kleur wit: ProCoatingsKleur op de wand – Veveo Collix AC Plus, kleur Denim Blue: ProCoatingsKoelkast ‘Foodshowcase’: SamsungKledingrek: Woonboulevard Poortvliet XXLMand: vtwonen.nlBijzettafel: Woonboulevard Poortvliet XXLTas en hoed: privébezitBankje: Woonboulevard Poortvliet XXL(niet meer leverbaar)Spiegel – rond: vtwonen.nlSpiegel – ovaal: vtwonen.nlSpiegel – rond: vtwonen.nlSpiegel – ovaal: vtwonen.nlSpiegel – rond: vtwonen.nlBloempot: Tuincentrum Overvechtmet cactus ‘Euphorbia Ingens’: Scheepstra BloemenKapstok van vilt: Dock FourSpiegel – goud: vtwonen.nlVloerkleed: vtwonen.nl Beeld JA | vtwonen verbouwen of verhuizen | Schagen | styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom
Beeld JA | vtwonen verbouwen of verhuizen | Schagen | styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom

Met slechts één druk op de knop tinkelende ijsblokjes in een groot glas fris, een zee van ruimte voor verse boodschappen en een goed overzicht van wat je allemaal in huis hebt; met een Amerikaanse koelkast kan het allemaal. Wil je een Amerikaanse koelkast inbouwen? Dit is waar je op moet letten.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een Amerikaanse koelkast?

Een Amerikaanse koelkast dankt z’n naam aan de Verenigde Staten, waar alles groots en meeslepend is. Een van de meest opvallende kenmerken van deze koelkasten is namelijk het formaat. De een is nog groter dan de ander. Daar waar de gemiddelde inbouw koel-vriescombinatie hooguit twee vrieslades heeft en een viertal planken om de boodschappen op uit te stallen, vind je in een Amerikaanse koelkast gemakkelijk ruimte voor boodschappen voor de hele week. De openslaande deuren bieden goed zicht op alles dat je in huis hebt gehaald. Daarnaast zijn Amerikaanse koelkasten vaak uitgevoerd met fancy extra’s, zoals een ijsblokmachine en een watertap voor gekoeld drinkwater.

Soorten Amerikaanse koelkasten

Amerikaanse koelkasten zijn er in een verschillende soorten en uitvoeringen:

 • Side-by-side.
  De side-by-side koelkast is een andere naam voor standaard Amerikaanse koelkast. Dit type opent als een garderobekast, waarbij het vriesgedeelte meestal links zit en het koelgedeelte rechts. Handig om te weten: naast de Amerikaanse side-by-side koelkast bestaat er ook een Europese variant. Deze bestaat uit twee losse delen die aan elkaar vastgemaakt worden en is vaak nog breder dan de Amerikaanse side-by-side.
 • French door.
  Een koel-vriescombinatie met dubbele deuren, waarvan het bovenste gedeelte geen tussenschot heeft, wordt een French door uitvoering genoemd. Het koelgedeelte is hierdoor zo breed dat je er makkelijk een hele bakplaat in schuift. Handig als je vaak feestjes organiseert en plaatcakes of plaatpizza’s voor de gasten bakt. Het vriesgedeelte zit onderin.
 • Door-in-door.
  Amerikaanse door-in-door koelkasten hebben een kleine deur in de deur aan de voorzijde. Zo pak je gemakkelijk producten die je het meest gebruikt, zonder dat je daarvoor de hele koelkast hoeft te openen. Deze kleinere deur geeft de indruk van een minibar waardoor dit model een ultieme aanwinst is voor de keuken.
Lees verder onder de advertentie

Let er bij de aanschaf van een Amerikaanse koelkast op of er gesproken wordt over een roestvrijstalen afwerking of dat zo’n stalen uiterlijk alleen wordt geïmiteerd. Een rvs-look of alleen een folie voor de afwerking scheelt behoorlijk in de prijs. Zogenaamde A-merken van witgoedapparaten maken hun assortiment Amerikaanse koelkasten van duurdere, hoogwaardige materialen. Andere fabrikanten gebruiken vooral goedkopere materialen, iets wat je dan ook terugziet in de sterkte van de deurbakken en de lades.

Gebruik de Amerikaanse koelkast als echte die best gezien mag worden

Lees verder onder de advertentie

Een Amerikaanse koelkast inbouwen: 3 aandachtspunten

Een Amerikaanse koelkast is een flinke knaap. Gebruik ‘m als echte eyecatcher in de keuken die best gezien mag worden en pimp de koelkast of laat het apparaat juist opgaan in de ruimte. Houd bij het inbouwen van een Amerikaanse koelkast in de keuken rekening met de volgende zaken:

 • Voldoende ventilatieruimte

Om goed te kunnen koelen is het belangrijk dat een koelkast z’n warmte kwijt kan. Bij een vrijstaand exemplaar is dit geen probleem, daar ontsnapt de lucht aan alle kanten. Ga je een Amerikaanse koelkast inbouwen, bijvoorbeeld in een nis, dan moet je hier wel rekening mee houden. Houd voor de zij- en bovenkant zo’n vijf tot tien centimeter ruimte aan en ga aan de achterkant uit van 10 tot 15 centimeter ruimte. Bij inbouwapparatuur staat de benodigde ventilatieruimte vaak ook in de productspecificaties vermeld. Houd je geen rekening met de ruimte voor luchtcirculatie, dan moet de koelkast extra hard aan het werk en zorg je onnodig voor hoge energiekosten. Bovendien kun je er dan vanuit gaan dat het apparaat eerder stuk gaat dan de verwachte levensduur van tien tot vijftien jaar.

Lees verder onder de advertentie
 • Draairuimte voor de deuren

Niet alleen voor de afvoer van warme lucht is het belangrijk dat je bij het inbouwen van een Amerikaanse koelkast voldoende ruimte om de koelkast overhoudt. Ook voor het openen van de koelkast is dit essentieel. Zoals eerder genoemd beschikt de Amerikaanse koelkast over twee draaideuren. Houd bij het inbouwen van de dubbele koelkast rekening met de draaicirkel van deze deuren. Zorg er ook voor dat de deuren verder open kunnen dan de breedte van de koelkast, zodat je lades makkelijk open doet. Ben je benieuwd naar de afmetingen voor het inbouwen van een Amerikaanse koelkast? Dat hangt uiteraard af van het model dat je aanschaft. Gemiddeld ligt de breedte tussen de 70 en 100 centimeter, de hoogte tussen de 150 en 190 centimeter en de diepte tussen de 60 en 80 centimeter.

 • Watervoorziening
Lees verder onder de advertentie

Amerikaanse koelkasten die ijsblokjes of crushed ice maken en een wateruitgiftepunt hebben, zijn verkrijgbaar in twee varianten: met waterreservoir of met wateraansluiting. Een Amerikaanse koelkast met waterreservoir moet je handmatig bijvullen, terwijl je de variant met wateraansluiting op de koudwaterkraan aansluit. Hiervoor is het uiteraard wel belangrijk dat de koelkast in de buurt van de kraan geplaatst wordt. Vaak wordt er een flexibele leiding van een aantal meter bij de Amerikaanse inbouwkoelkast geleverd, zodat je de korte afstand kunt overbruggen.


Voor een goed functionerende koelkast is het bij het inbouwen van een Amerikaanse koelkast dus belangrijk om op een aantal zaken te letten. Ben je benieuwd naar tips rondom koelkasten die helpen om de energierekening omlaag te krijgen? De koelkast openhouden in de tijd dat je de boodschappentas leegt, is een wel heel opvallende tip. Lees hier meer over de besparende werking van open-en-dichtmomenten.

Moois voor in de keuken…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen verbouwen of verhuizen | Schagen | styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom